Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Misija OSCE-a u BiH pozdravila dogovor u Mostaru

covic i izetbegovic mostar sporazum (1)

Nadamo se da će politički lideri iskoristiti ovaj momenat da se također počnu baviti sveobuhvatnom izbornom reformom

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja značajan napredak koji su danas postigli SDA i HDZ BiH. Ovo je važan korak naprijed ka pronalaženju zakonodavnog rješenja za izbore u Mostaru, poručili su iz Misije OSCE-a nakon što je postignut sporazum prema kojem će građani Mostara ponovo moći glasati na izborima.

Poručeno je kako je današnji sporazum predsjednika SDA i HDZ-a “dokaz da se s pravim opredjeljenjem političkih lidera mogu riješiti dugogodišnja pitanja”.

Nadamo se da će Parlamentarna skupština BiH što prije razmotriti zakonodavne promjene. I dalje ostaje ključno da se osigura konačno rješenje koje jamči da građani Mostara mogu iskoristiti svoje pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima. Nadamo se da će politički lideri iskoristiti ovaj momenat da se također počnu baviti sveobuhvatnom izbornom reformom u skladu s preporukama ODIHR-a.

Pozivamo nadležne vlasti, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja osiguraju finansiranje predstojećih lokalnih izbora. Opstruiranje finansiranja izbora narušava demokratiju i ustavni poredak”, zaključeno je u komentaru Misije OSCE-a u BiH na dogovor stranaka u Mostaru.