Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije na sporazum

Sattler: Hvala Mostarcima za strpljenje, dugo ste čekali

sattler

Kao i uvijek naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru kako bi se odgovornost i transparentnost ponovo uspostavila i kako bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice – istaknuo je britanski veleposlanik Matthew Field

Nakon što je u srijedu potpisan međustranački sporazum SDA – HDZ BiH o izbornim pravilima za Mostar, zadovoljni su bili i predstavnici međunarodne zajednice.

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je kako EU pozdravlja postizanje sporazuma o Mostaru nakon 12 godina.

– Na ovaj način proces je vraćen u institucije odnosno tamo gdje pripada – u parlament. Hvala Mostarcima za strpljenje, predugo ste čekali – poručio je Sattler.

Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson pozvao je stranke da bez odlaganja predložene amandmane upute u parlament i da parlament poduzme zakonodavne aktivnosti kako bi građani Mostara konačno došli u priliku da biraju gradsku vlast.

– Ovaj dogovor dvije političke stranke proces će usmjeriti u instituciju kojoj i pripada, u Parlament. Kao i uvijek naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru kako bi se odgovornost i transparentnost ponovo uspostavila i kako bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice – istaknuo je britanski veleposlanik Matthew Field.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko istaknuo je kako je danas napravljen dobar korak i čestitao je svima koji su tome doprinijeli.

– Možemo ići dalje. Napravljen je prvi dobar korak i zato je danas, u nekom smislu, praznik demokracije – kazao je Inzko.

Šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec ustvrdila je kako današnji čin pokazuje da se, ipak, mogu postići rješenja nekih pitanja koja godinama koče Bosnu i Hercegovinu.

– Ovo je važan korak koji će omogućiti pronalaženje zakonodavnog rješenja za pitanje Mostara. Ovo je također i dokaz da uz pravo opredjeljenje politički lideri itekako mogu naći rješenja za ovakva teška i dugogodišnja pitanja kao što je to bio slučaj s Mostarom – istaknula je Kavalec.