Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Online konferencija

Misija OSCE-a u BiH poziva na uspostavu Nadzornog tijela za provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina

kavalec (1) OSCE

Kako vrijeme prolazi, postaje sve teže i teže ostvariti pravdu jer žrtve, svjedoci i počinitelji stare i umiru

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizirala je danas online konferenciju za pravosudne radnike i advokate na državnom i entitetskom nivou i na nivou Brčko distrikta kako bi analizirali ključne izazove u radu na predmetima ratnih zločina.

Teme su se odnosile na negativne posljedice neuspostavljanja Nadzornog tijela za nadgledanje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, prenos predmeta sa nivoa državne nadležnosti na nivo entitetske nadležnosti i nadležnosti Brčko distrikta, te usklađivanje sudske prakse.

“Iako je pravosuđe u BiH postiglo napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, još uvijek postoje značajni izazovi u koje spada negativan trend smanjenja broja okončanih predmeta i osuđujućih presuda, te trenutni broj od preko 550 neriješenih predmeta sa poznatim osumnjičenim osobama na svim nivoima nadležnosti”, kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

“Kako vrijeme prolazi, postaje sve teže i teže ostvariti pravdu jer žrtve, svjedoci i počinitelji stare i umiru. Zato je od ogromnog značaja da Vijeće ministara BiH uspostavi Nadzorno tijelo za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina bez odlaganja, te da sve institucije koje su uključene u provedbu ove Strategije ispune svoje obaveze”, dodala je Kavalec.

Konferencija je organizovana godinu dana nakon usvajanja Revidirane strategije koja za cilj ima jačanje nadzora nad njenom provedbom i unapređenja mehanizma za utvrđivanje prioritetnih predmeta ratnih zločina i prenosa manje složenih predmeta sa nivoa državne nadležnosti na nivo entitetske nadležnosti i nadležnosti Brčko distrikta.

“Bez ovakvog Nadzornog tijela, oba ova cilja su u pitanju jer se ne odvija pažljivo praćenje i nadgledanje procesa. Zabrinjavajuća je činjenica da se predmeti i dalje prenose bez adekvatne prethodne analize njihove složenosti, najodgovornijih počinitelja i povezanosti s drugim događanjima”, napomenula je Kavalec.

Panelisti na ovoj konferenciji bili su istaknute sudije, tužitelji, pravobranitelji i predstavnici Ministarstva pravde BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, koji su razgovarali o tome kako riješiti trenutnu situaciju te krenuti sa efektivnijim i efikasnijim radom na predmetima ratnih zločina.

Mandat Misije OSCE-a u BiH uključuje jačanje ljudskih prava, demokratskog upravljanja i sigurnosne saradnje. Misija je, u saradnji s domaćim institucijama, posvećena radu na poboljšanju efektivnosti rada na predmetima ratnih zločina, te, u konačnici, ostvarenju pravde za sve žrtve.