reuters

YouTube obrisao profile R.Kellyja i zabranio mu kreiranje novih

r.kelly
R.Kelly / FOTO: CBS / Screenshot

YouTube se na ovaj potez odlučio i zbog pokreta dviju Afroamerikanki koje su 2017. godine preko Twittera pozvale YouTube, Spotify, AppleMusic i AmazonMusic na zabranu njegovih pjesama na spomenutim platformama

YouTube je sa svoje platforme odlučio maknuti dva službena profila R&B zvijezde R.Kellyja koji je u ponedjeljak na sudu u New Yorku osuđen za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje.

R. Kelly, punim imenom Robert Sylvester Kelly, poznat po pjesmi “I believe I can fly” dva je desetljeća izbjegavao je kaznu za seksualno uznemiravanje i iskorištavanje maloljetnica i mladih žena.

Dva njegova profila pod nazivom RKellyTv i RKellyVevo zauvijek su maknuti s jedne od najvećih muzičkih platformi na svijetu, a YouTube je pjevaču zabranio kreiranje novih profila u budućnosti, prenosi Reuters.

“Iako će njegova muzika i dalje biti prisutna na servisu, možemo potvrditi da smo odgovorno uklonili račune kojima je on samostalno upravljao”, rekao je glasnogovornik YouTubea.

YouTube se na ovaj potez odlučio i zbog pokreta dviju Afroamerikanki koje su 2017. godine preko Twittera pozvale YouTube, Spotify, AppleMusic i AmazonMusic na zabranu njegovih pjesama na spomenutim platformama.

Iako je R.Kelly već odavno nestao s radio stanica, na nekim se streaming servisima njegova muzika još uvijek može pronaći.

Pjevač koji je tokom devedesetih bio u braku s R&B zvijezdom Aalyjahom, koja je u to vrijeme imala samo 14 godina, osuđen je na minimalno deset godina iza rešetaka, a odluka bi trebala stupiti na snagu u maju 2022. godine. Trenutno slovi za najpoznatiju osobu koju pokret #MeToo želi u zatvoru.