Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priča ratnih veterana

Misija OSCE-a u BiH predstavila dokumentarni film „Maglaj: rat i mir“

Fotografija Maglaj_War_Peace_screen_

U ovom dokumentarnom filmu je prikazana priča tri ratna veterana iz Maglaja: Rize Salkića, Bore Jevtića i Marka Zelića

„U ratu nema pobjednika“, poručuju protagonisti dokumentarnog filma „Maglaj: rat i mir“ Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koji je danas, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Sarajevu, u ime Švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, predstavljen javnosti.

U ovom dokumentarnom filmu je prikazana priča tri ratna veterana iz Maglaja: Rize Salkića, Bore Jevtića i Marka Zelića. Njih trojica su se borili na suprotnim stranama tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. godine do 1995. godine, a sada promovišu suživot, razumijevanje i pomirenje.

„Ova tri hrabra muškarca iz Maglaja šalju snažnu poruku u vremenu kada nam je ona najpotrebnija. Oni su se borili na različitim stranama tokom rata 90-ih godina. Sada su se okupili sa ciljem da govore o uzaludnosti rata i o borbi za izgradnju mira koja ih danas ujedinjuje. Drago mi je da je podrška Švedske omogućila da ih više ljudi u Bosni i Hercegovini i van nje mogu čuti kako dijele svoja iskustva“, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

„Ovaj dokumentarni film naglašava važan zadatak koji Rizo, Boro i Marko obavljaju u ime pomirenja. Štaviše, on odražava samo jednu od mnogih pozitivnih priča izgradnje mira koje vidimo na lokalnom nivou u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zahvaljujem se trojici veterana i svim ljudima u BiH koji svojim djelima obavljaju dužnost ambasadora mira“, dodala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Dokumentarni film u trajanju od 26 minuta je dostupan na sljedećoj stranici.