Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rušenje države

Bošnjaci i Hrvati u Vijeću naroda RS protiv entitetskog Zakona o lijekovima

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (5)

Po proceduri, Zakon se sada upućuje na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS. Ukoliko ni tu ne bude kompromisa, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS), nije dobio podršku u Vijeću naroda u tom bosanskohercegovačkom entitetu na sjednici koja je održana u četvrtak, 18. novembra.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS nisu glasali za tekst Zakona, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda Bošnjaka.

„Zakon o lijekovima je osporen zbog rušenja države Bosne i Hercegovine, zbog postojanja takvog zakona na državnom nivou i kao takvog, smatramo ga nepotrebnim i suvišnim“, rekao je Okić za RSE.

Vijeće naroda RS čini 28 delegata, po osam delegata iz reda Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao predstavnika konstitutivnih naroda, te četiri delegata iz reda Ostalih.

Po proceduri, Zakon se sada upućuje na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS. Ukoliko ni tu ne bude kompromisa, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS.

Narodna skupština (NS) RS-a usvojila je 20. oktobra Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Na zakon je, u predviđenom roku, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Tim Zakonom predviđa se osnivanje Agencije za lijekove i medicinska RS, kao ovlaštenog organa nadležnog za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS.