ZAŠTO SU GRAĐANI RAZOČARANI

Mit o Stanivukoviću i opoziciji u RS-u: Gladni vlasti srljaju iz greške u grešku

drasko-stanivukovic-skupstina

Stanivuković je iznimno imućan i može da se zajebava politikom – od nje mu život ne ovisi kao ostalim koji su unutra da bi hapali

Od jučer pa sam pročitao na desetine statusa razočaranih ljudi, prevashodno iz Federacije BiH, koji su “šokirani jer je Draško Stanivuković u emisiji Pressing N1 negirao gencid” i iznosio blasfemične i desničarske političke stavove, piše Almedin Šišić na portalu InfoRadar.

Budući da živim i radim u RS u proteklih 10 godina, smatram se kompetentnim i imam potrebu da kažem sljedeće:

1.U RS ne postoji politička alternativa etnonacionalizmu, već tek lošoj socijalnoj politici i nepravdi unutar jednog nacionalnog korpusa (slučajevi David Dragičević, “Picin park” i dr).

2. Stanivuković je izdanak takvih politika i u tom kontekstu ništa drugačiji od bilo koga drugog.

3. Stanivuković je iznimno imućan i može da se zajebava politikom – od nje mu život ne ovisi kao ostalim koji su unutra da bi hapali.

4. Prestanite na vrijeme da se nadate promjeni – jer ona neće doći zato što ne postoje političke snage za promjene.

5. Mladi političari opozicije (Stanivuković, Jelena Trivić koja, BTW, glorificira Dražu Mihailovića, i Nebojša Vukanović, koji se ksenofobično sprda s fesom u skupštini) misle i vjeruju da će pobijediti Dodika i SNSD na nacionalističkom narativu – što je njihova velika politička greška.

6. Stanivuković možda (samo možda) i može postati gradonačelnik, ali Dodika i SNSD naprosto ne mogu da pobijede njihovim oružjem, već samo zdravim politikama, na duge staze. No gladni vlasti, moći i beneficija mladi političari iz RS nemaju vremena i srljaju iz greške u grešku.

7. Da se pojavi neko pametan i mudar u RS – kao što ga nema, svoju bi politiku upravo bazirao na poštivanju međunarodnog prava, demokratiji i ljudskim pravima, priznanju genocida, klanjanju žrtvama, iskazivanju pijeteta prema silovanim ženama i svim žrtvama rata, gledanjem u budućnost. Iako bi sebi trenutno presudio u RS, dugoročno, dobio bi ogromnu podršku demokratske javnosti, međunarodne zajednice i zdravih političkih snaga, u to nema dvojbe!

Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović – nisu ti.

Dot, end.