Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio liturgiju i čestitao Đurđevdan

Hrizostom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu Svetu arhijerejsku liturgiju, uz saluženje sveštenstva Mitropolije, i čestitao krsnu slavu Svetog Georgija – Đurđevdan svima koji danas ovaj praznik proslavljaju kao svoju krsnu slavu.

Besjedeći o nastanku hrišćanstva, mitropolit Hrizostom je istakao da je otkrivanjem velike tajne i čudima koje je Gospod činio, Hristos otkrio sebe svijetu i čovjeku, čime se počela propovjedati nova nauka Gospoda Isusa Hrista koja je promijenila čitav svijet.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je hrišćanstvo je bilo “nova tvar pod svodom nebeskim”.

“Ono što je Gospod upravo htio je, da promijeni svijet, da promijeni čovjeka, da imaju poznanje i priznanje Boga, da poznaju Boga, kao što su i mnogobošci danas poznali Spasitelja svijeta da i mi slušajući ono što nam sveti apostoli i jevanđelisti svjedoče povjerujemo i spoznamo Spasitelja svoga, a to je Carstvo nebesko”, rekao je Hrizostom.

On je dodao da je Isusa Hrista tako spoznao i Sveti Georgije koga danas slavi Srpska pravoslavna crkva, ali i pravoslavna crkva uopšte i vaseljena Božija.

Besjedeći o Svetom Georgiju, kao o rimskom oficiru, on je rekao da je Georgije bio vojnik visokog ranga koji je kroz progon hrišćana od strane Rimskog carstva prepoznao Hrista Spasitelja.

“On je izašao pred opasnog cara Dioklecijana koji je gonio hrišćane kao niko prije i poslije njega i stalno je, iako mučen, ispovjedao Isusa Hrista, Spasitelja svijeta i zato ga ne samo Crkva nego i Bog proslavio, kao mučenika, kao pobjedonosca, koji je sve nepravde rimske imperije i ovoga svijeta pobijedio”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da je Đurđevdan za hrišćane, prije svega za pravoslavne Srbe, veliki praznik.

Preme riječima Hrizostoma mnogi prvoslavni Srbi su se upravo ugledajući se na ovog svetitelja i sami trudili se da svojim životom, svojim življenjem i radom slijede Svetog Georgija, da kao što je i on hrabo ispovijedao Isusa Hrista, odlučno, ne bojeći se onih koji su gonili Crkvu kroz vijekove.

“Pa i u neposrednoj našoj prošlosti, kad su nas mnogi proganjali, samo zato što slavimo Gospoda, pravoslavni Srbi su izdržali sve kao i Sveti Georgije i pobIjedili zahvaljujući molitvama njegovim, blagodati božijom i pomoći koju je Bog dao svima onima koji su sa vjerom i ljubavlju bili njegovi, i to ne onda samo kada je dobro, nego i onda kada je najteže”, naglasio je mitropolit Hrizostom.