Mitrović: DF od danas opozicija u Parlamentu

sasa-mitrovic

Demokratska fronta (DF) od danas djeluje kao opozicija u Parlamentu – izjavio je za Fenu dopredsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i kadar te stranke Saša Mitrović.

Dodao je i da premijer Federacije Fadil Novalić (Stranka demokratske akcije) nema više podršku DF-a.

U kontekstu britansko-njemačke inicijative, DF-ovi poslanici će podržati sve što vodi napretku Federacije i u interesu je građana, dodao je Mitrović.

Što se tiče njegovog statusa u novonastaloj situaciji, kaže da će na mjestu dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma ostati sve dok bude morao, odnosno do formiranja nove parlamentarne većine.

DF-ov prelazak u opoziciju Mitrović je objelodanio u danu kad je četvoro ministara iz njegove stranke u Vladi FBiH napismeno podnijelo ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari.

Ostavke su najavljivane i ranije, ministri su tražili da premijer Novalić pokrene proceduru njihovog razrješenja, ali pošto on to nije učinio, danas su oni i formalno dostavili pisane ostavke.

DF je dosad bio u vladajućoj koaliciji u FBiH s Novalićevom Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, ali je odlučio napustiti partnerstvo zbog, kako je obrazlagao, nezakonitog i neustavnog ponašanja drugih dviju stranaka u koaliciji.