Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Dodik i Špirić izgovorili niz laži

aleksandra-pandurevic

Posljednjih dana čuli smo niz laži predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikole Špirića – kazala je danas šefica poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Aleksandra Pandurević.

Između ostalih, kao jednu od njih navodi to da predsjednik SDS-a Mladen Bosić nije želio da spriječi da se na dnevnom redu Kolegija Predstavničkog doma PSBiH nađe rezolucija o Srebrenici te da su Bosić i Pandurević na proširenom kolegiju glasali za stavljanje rezolucije na dnevni red.

Pandurević pojašnjava da je u skladu s Poslovnikom o radu Predstavničkog doma PSBiH to bila obavezna tačka dnevnog reda te da je Dodiku danas uputila pismo i zapisnik s proširenog kolegija, iz kojeg se vidi da nije bilo glasanja o rezoluciji, kao ni o ostalim tačkama dnevnog reda.

– Ne znam da li je Dodik svjesno izrekao ovu laž, ako jeste, onda to pokazuje koliko je velika kriza u RS-u, i koliko je derogirana funkcija predsjednika RS-a – kazala je Pandurević.

Na današnjoj pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu pozvala je Dodika da objasni zašto na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanici SNSD-a nisu glasali protiv izvještaja o radu Tužilaštva BiH, koje je, podsjeća, prošle godine uhapsilo 70 Srba i optužilo ih za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH će, napominje, tokom naredne četiri godine uhapsiti još 600 Srba, a novac za zapošljavanje 13 novih tužilaca, kako je istakla, dao je Špirić.

S tim u vezi, pozvala je predsjednika RS-a da se informira “čime je Špirić ucijenjen i zašto je dao ovaj novac”.

Po njenim riječima još jedna laž Špirića je da Bosić želi korporaciju javnih RTV servisa, pojašnjavajući da po Zakonu o javnom RTV sistemu, korporaciju čine tri javna RTV servisa te da o tome može odlučivati isključivo RTRS, a niti jedan političar niti pojedinac.

Istakla je i pitanje reformske agende i kazala da nije istina ono što je Špirić rekao jučer u vezi s tim. Naime, ističe, reformsku agendu su na sastanku na Jahorini dogovorili premijerka RS-a Željka Cvijanović i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija te su insistirali da što prije bude usvojena.

– Zatim je Cvijanović poručila predstavnicima EU da će to potpisati kada dobiju 37 miliona eura kredita koje je SDS osporio u parlamentu BiH. Onda su iz EU zvali SDS i tražili od nas da usvojimo i ratifikujemo taj sporazum o kreditu, kako bi ga Cvijanović potpisala – pojašnjava Pandurević.

Dodala je da ne zna kakav je sukob u pitanju, da li između Dodika s jedne i Cvijanović i Tegeltije s druge strane, ali da je to, u svakom slučaju, njihova stvar koju trebaju međusobno raščistiti.

U pogledu reformske agende, istakla je da je SDS protiv privatizacije Elektroprivrede, ali da između ostalog, podržava bolju saradnju s Europolom, poboljšanje borbe protiv kriminala i korupcije te ograničavanje plaća, moratorij na zapošljavanje u javnoj upravi i smanjenje broja zaposlenih.

To su, zaključila je, reforme koje su u interesu građana, i pozvala one koje ih ne podržavaju “da pogledaju gdje i kako živi njihov narod”.