Ministar komunikacija i transporta

Mitrović razgovarao sa ambasadorom SAD o poboljšanju političke i poslovne klime

nelson – mitrovic

Naglašavajući da su telekomunikacije oblast u kojoj postoji značajan interes američkih investitora, ambasador Nelson rekao je da su američke kompanije zainteresovane i za projekat rekonstrukcije željeznica u BiH

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o poboljšanju političke i poslovne klime u BiH, kao i o načinima za privlačenje značajnijih stranih investicija u oblasti transporta i komunikacija.

Ministar Mitrović naglasio je da je stvaranje uslova za brži ekonomski rast i zaustavljanje odliva ljudi, kao najvećeg resursa ove zemlje, ključan cilj novog Vijeća ministara BiH.

Mitrović je istakao da je među prioritetima Ministarstva i bolja povezanost mrežom autoputeva u BiH, te nastavak izgradnje koridora Vc i autoputa Beograd – Sarajevo. Posebno je podvukao potrebu modernizacije željezničkog saobraćaja u BiH, te dodao da bi podrška SAD u realizaciji tog posla bila veoma značajna.

Ambasador Nelson izrazio je nadu da će, nakon imenovanja novog Vijeća ministara BiH, politička situacija u BiH biti bolja i da će BiH postati značajan teren za nove američke investicije. S tim u vezi, ambasador Nelson najavio je da SAD razvijaju novi petogodišnji plan pomoći BiH, koja će, između ostalog, biti namijenjena i razvoju turizma kao najbrže rastuće privredne grane u BiH.

Naglašavajući da su telekomunikacije oblast u kojoj postoji značajan interes američkih investitora, ambasador Nelson rekao je da su američke kompanije zainteresovane i za projekat rekonstrukcije željeznica u BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.