BiH

BIHAMK

Zbog sniježnih nanosa potpuno zaustavljen saobraćaj na dva magistralna puta

05/02/2020
FOTO: Bh. truck

Zbog sniježnih padavina za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Trnovo-Dobro Polje (Rogoj) i Mokro-Podromanija

Zbog sniježnih nanosa i slabe vidljivosti obustavljen je saobraćaj za sva vozila na magistralnim putevima Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište, na magistralnom putu Mokro-Sokolac za teretna vozila s prikolicom i šlepere, a na magistralnom putu Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo) za sva teretna vozila. Zbog popriječenih teretnih vozila otežano se saobraća na magistralnim putevima i Olovo-Kladanj (Karaula). Na magistralnom putu Sarajevo-Konjic preko prijevoja Ivan-Sedlo zbog čišćenja trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Zbog sniježnih padavina za teretna vozila obavezna je upotreba lanaca na putevima: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula) i Trnovo-Dobro Polje (Rogoj).

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa se vozači na ovim dionicama pozivaju na maksimalno opreznu vožnju. Upozorava se i na mjestimično jače udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, naročito na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prijelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja.

Apeluje se na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na našoj web stranici i mobilnoj aplikaciji), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.