Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitrović: Voda u Doboju ispravna za piće

voda cesma

Voda za piće u Doboju zdravstveno je ispravna iako su nedozvoljene materije, koje su iz fabrike sode u Lukavcu izlile u Spreču, dospjele na njeno ušće u rijeku Bosnu, izjavio je direktor dobojskog “Vodovoda” Ognjen Mitrović.

On je rekao novinarima da ekipe stalno uzorkuju i pojačano kontrolišu ispravnost vode.

“Kada mrlja prođe izvorište u Rudanci planiramo dodatne i posebne analize u saradnji sa institutima u Banjaluci i Beogradu da bi u potpunosti utvrdili ispravnost vode”, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da se Doboj snabdijeva vodom za piće sa izvorišta na Lukama, koje je potpuno bezbjedno jer se nalazi uzvodno od ušća Spreče u Bosnu, kao i sa izvorišta u Rudanci, koje je nizvodno.

“Ukoliko se pojavi nedozvoljena materija koja može ugroziti zdravlje ljudi, `Vodovod` je opremljen da to izvorište zatvori i da sa drugog nastavi redovno isporuku vode gradu”, rekao je Mitrović.

U fabrici sode iz Lukavca 27. aprila pukao je nasip, pa je istekla veća količina tečnosti sa taloga Bijelog mora, koja je poplavila poljoprivredno zemljište i izlila se u rijeku Spreču gdje je prouzrokovala pomor ribe.