Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štab za vanredne situacije

Mjere zabrane u RS-u produžene do 15. januara

Do 15. januara dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske danas je konstatovao da su građani pokazali visok stepen odgovornosti i solidarnosti proteklih prazničnih dana te apelovao da i predstojeće vjerske i novogodišnje praznike provedu poštujući sve propisane mjere zaštite od koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici konstatovano je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija i inspekcijske službe, u narednom periodu, provoditi pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Republički štab je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom u Republici Srpskoj, kojim se u cilju sprečavanja širenja virusa do 15. januara sljedeće godine zabranjuju: sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od deset lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim Zaključkom obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica s invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe, obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih.

Do 15. januara ograničava se radno vrijeme u periodu od šest časova ujutru do 22 časova svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i drugo), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i drugo).

Ovim Zaključkom, do 15. januara, u periodu od 22 časa do šest časova ujutru, dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Takođe, u istom periodu, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima.

Do 15. januara dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

Ovaj Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije stupa na snagu danom donošenja.