BiH

Tomislavgrad

Tri osobe zatečene u ilegalnom iskopavanju arheološkog nalazišta

21/12/2020

Kustos Stipan Dilber kazao je Feni da pronađeni predmeti potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu

Pripadnici PU Tomislavgrad u saradnji s arheologom i kustosom Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” Stipanom Dilberom tokom dana obavili su uviđaj na devastiranom arheološkom lokalitetu Lib, koje se nalazi blizu mjesta Kongora kod Tomislavgrada.

Kako je za Fenu kazao glasnogovornik MUP-a Kantona 10 Ivica Vrdoljak, policija je u nedjelju dobila dojavu da nepoznate osove obavljaju ilegalno iskapanje na lokalitetu Lib, koje se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Izlaskom na teren policija je u vozilu Nissan, bh. registarskih oznaka, zatekla 47-godišnjeg S. M. i 52- godišnjeg J. D. iz Ljubuškog te 22-godišnjeg D. M. iz Metkovića, te pronašla određen broj iskopanih arheoloških predmeta.

– Osobe su pozvane u službene prostorije PU Tomislavgrad, gdje su ispitane u svojstvu osumnjičenika na okolnosti kaznenog djela “nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kulture” uz izdanu potvrdu o privremeno oduzimanju predmeta koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela – kazao je Vrdoljak.

Kustos Stipan Dilber kazao je Feni da pronađeni predmeti potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

– Ovim njihovim činom urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturna historijska baština, a pronađeni predmeti vjerovatno su bili namijenjeni ilegalnom tržištu – kazao je Dilber.

Osim poznatih počinitelja policija provodi istragu na utvrđivanju identiteta domaćih pomagača koji su pomenutu trojku doveli na lokalitet Lib.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.