Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borrell i Varhely

EU pozdravila održavanje prvih izbora u Mostaru nakon 12 godina

mostar izbori6 (1)

Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou,” naveli su u saopštenju

Visoki predstavnik i potpredsjednika Evropske komisije Josep Borrell i komesar Oliver Varhely pozdravili su u ponedjeljak, 21. decembra izbore u Mostaru, koji su održani u ovom gradu na jugu Bosne i Hercegovine, prvi put nakon 12 godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou,” naveli su u saopštenju i pozvali novo gradsko vijeće da usvoji revidirani Statut grada i izabere novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu evropskih integracija, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi ključni prioriteti iz Mišljenja, kako bi BiH dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora i spremnost da pomogne BiH u rješavanju otvorenih pitanja I ključnih reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje ka EU.

Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, izborna pitanja treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti preporuke OSCE/ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka te započeti sa radom na provedbi sudske prakse povezane sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci”.