Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opasnost od poplava

Mještani naselja uz Drinu upozoravaju na nove slučajeve šljunkarske destrukcije

2022-VIII-25-Radovi-u-Janji-NGG-150×80-ss

Pod izgovorom da osposobljavaju kanalsku mrežu za navodnjavanje zbog nepovoljnih hidroloških uslova na Drini, na području Janje, izvezene su velike količine šljunka što je izazvalo negodovanje tamošnjeg stanovništva

U opštini Zvornik, nakon što su dokumentovano nezakonitim radnjama šljunkari brutalno uništili plažu kraj rijeke Drine u naselju Čelopek, na kojoj se godinama okupljao veliki broj kupača i izletnika iz grada i susjednih naselja, bezobzirno se, uz angažovanje bagera i kamiona, i na drugim mjestima nastavlja sa uništavanjem obale rijeke Drine.

„Dokazali smo da smo bili u pravu sa tvrdnjama da nema legalnog šljunčarenja u Karakaju, Tršiću, Kozluku, Zelinju i drugim mjestima gdje se takođe nemilice vadi ovaj mineral. Kao primjer totalne destrukcije kada je u pitanju šljunčarenje navodimo posebno Čelopek, gdje gotovo svakodnevno šljunak iz korita Drine pri manjim vodostajima vade sa obale korita, ali i na poljoprivrednom zemljištu.“, navode članovi grupe „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“, koji su nam, kao dokaz o tim radnjama, dostavili i snimke napravljene unazad dva dana.

„Rezultat tih radnji je da je voda odmah na početku duboka dva i po metra, te je, zbog udubljenja i virova, opasan ulazak u nju potencijalnih kupača ili ribara“, ističu aktivisti.

Situacija je loša i na području Bijeljine, prema informacijama tamošnjih aktivista, piše antikorupcija.info.

Nakon što su pod izgovorom da osposobljavaju kanalsku mrežu za navodnjavanje zbog nepovoljnih hidroloških uslova, iz Drine, na području Janje, izvežene velike količine šljunka sredinom jula, što je izazvalo negodovanje tamošnjeg stanovništva, pojavili se novi izvor problema.

Sporna eksploatacija šljunka iz Drine, na području Janje (Foto: NGG)

Nezadovoljni mještani ponovo su se obratili neformalnoj grupi građana “Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Bijeljine”, tvrdeći da preduzeće “Bijeljina put” nemilice eksploatiše šljunak i da se nekontrolisanom eksploatacijom proširuje korito rijeke Drine i mijenja njen tok, što će, kako se pribojavaju, dovesti do poplava kada dođe do obilnijih padavina i povećanja vodostoja.

Mještani upozoravaju da je ovo brutalno uništavanja obale rijeke Drine i izražavaju sumnju da je to samo nastavak krađe šljunka u Janji, koja, zapravo, nikada nije ni prestajala.

“Ne možemo više ni prići rijeci, kupati se u njoj, lovili ribu, kao što smo nekada. Provjerili smo i tražimo intervenciju vodnih inspektora da se ovo zaustavi, jer prisustvo mehanizacije “Bijeljina puteva” nema više nikakve veze sa kanalima za navodnjavanje. Ako je ikada i imalo.”, tvrdnje su aktivista na terenu.