Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bihać

Mještani strahuju od pasa lutalica: “Djeca na ulici nisu sigurna”

lutalice

Mještani bihaćkog naselja Veliki Lug već duže vrijeme se suočavaju problemom povećanja broja pasa lutalica koje, tvrde, neko tokom noći dovozi i ostavlja u ovu mjesnu zajednicu

Napušteni psi koji lutaju gradom svakodnevni su problem u Bihaću. Dok se udruženja za zaštitu životinja protive hvatanju pasa lutalica tvrdeći da se to radi na grub način, građani sve češće izražavaju nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema tom problemu.

Mještani bihaćkog naselja Veliki Lug već duže vrijeme se suočavaju problemom povećanja broja pasa lutalica koje, tvrde, neko tokom noći dovozi i ostavlja u ovu mjesnu zajednicu. Trenutno ih ima oko 50-ak, lutaju naseljem gladni i opasni. Mnogi strahuju za sigurnost svoje djece i plaše se napada čopora koji mogu kobno završiti.

– Djeca na ulici nisu sigurna zbog stalnog prisustva pasa lutalica kojima je ulica postala dom. Malo koja ulica da ima u našoj mjesnoj zajednici, da se može slobodno prošetati a da vas ne napadnu dva-tri psa. Nekoliko puta je dolazio Komrad na poziv građana, ali oni se ne trude da ih uhvate, samo se provozaju – kaže Huska Kasić, mještanin Velikog Luga.

Alen Čelebić je također mještanin ove mjesne zajednice, ima malu djecu i ne osjeća se ugodno kada zna da se psi lutalice slobodno kreću ulicama ovog naselja.

– Dolazim da počistim snijeg pored puta, nailazi grupa tih pasa, potjeram ih a dvojica se vrate i počnu lajati na mene. Kreću prema meni i ostali. Sreća pa sam imao lopatu i sreća pa dijete nije naišlo kao što moj mali zna proći do majke. Stvarno sramota, ima ih sve više i više, napisao je Alen Čelebić u jednom od komentara na društvenim mrežama.

Odlukom Grada Bihaća JKP Komrad dobilo je odluku da može vršiti hvatanje pasa lutalica, ali je potrebno da građani nazovu i prijave lokaciju kaže Ferhad Zulić, član Savjeta Mjesne zajednice Veliki Lug.

-Na moju inicijativu naša Mjesna zajednica je dobila dva kaveza koji će se mobilno postavljati gdje ima potreba, s toga očekujemo pozive građana da jave lokaciju kako bi mogli djelovati – sugeriše Zulić.