Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladenović nakon premijere “Prosjačke opere”: Predstava je lučonoša promjena

9110FFD5-FED7-4AF3-AF64-A86DD5C2309C_w640_s_cx0_cy1_cw100 copy

Predstava “Prosjačka opera”, dugo očekivani projekat Narodnog pozorišta Sarajevo u režiji Kokana Mladenovića, u subotu uveče je imala premijeru. Publika je velikim aplauzom nagradila ansambl od 18 glumaca koji je izvodio satiričnu komediju Johna Gaya.

Tekst “Prosjačke opere”, iako napisan 1728. godine kao kritika vlade Roberta Walpolea, inače najkorumpiranije vlade u historiji Engleske, univerzalan je i kao takav blizak narodima Balkana.

U kratkom intervjuu za RSE Kokan Mladenović navodi da je zadovoljan premijerom, te da vjeruje da će ova predstava gostovati u regionu.

RSE: Gledajući predstavu u jednom trenutku sam se osjećao kao publika Hamletove “Mišolovke”. Da li je to bila intencija sa ovom predstavom ili?

Mladenović: Jeste. Mi smo namamili, prije svega, taj premijerni živalj koji dobrano odlučuje o pozorišnim i ostalim sudbinama da bude saučesnik u sopstvenom zločinu, odnosno da se suoči sa svim onim što su devijacije jednog vremena, glas jednog naroda i pobuna onih koji se bave pozorištem, a koji ne bi trebalo da trpe nemoguć tretman od naših vlasti.

RSE: Eksplicitno ste progovarali o temama o kojima se ni vaše kolege ne usuđuju javno pričati. Mislite li da će one biti povod za nove razgovore, barem kada govorimo o bosanskohercegovačkim krugovima, a možda i u komšiluku?

Mladenović: Nadam se tome. Nadam se uspješnom životu ove predstave i njenim gostovanjima. Mislim da bi ova predstava mogla da bude lučonoša nekih promjena. Naravno, nije lako mijenjati naše sisteme u funkcionisanju teatra ili našu naviknutost jer smo, prije svega, izvođačka bića, a ne društveno-odgovorna bića koja se bave pozorištem. Ali, ansambl Narodnog pozorišta u Sarajevu, mjesec i po dana nakon početka rada zvuči kao jedan i stoji iza svojih stavova, te je to ono što prelazi rampu i to je ono što čini moćni stav predstave.

RSE: Da li ste zadovoljni premijerom?

Mladenović: Jesam. Naravno, mi ljudi u pozorištu uvijek mislimo da može bolje i da imamo tu još šta da radimo od svog posla. Ali, ovo je jedan značajan stadijum do kojeg smo došli i, naravno, ova predstava će svojim životom tek nastaviti da raste, bar se nadam da hoće.

RSE: Znači li to njeno postavljanje i na beogradskim teatarskim daskama?

Mladenović: Ne. Mislim da ćemo sa ovom predstavom gostovati u Beogradu i svuda u regionu. Mislim da je ova predstava na našim jezicima koji se razumiju sasvim dovoljna kao zajednički pozorišni obračun sa ružnom stvarnošću.