Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi kadeti potpisali ugovor o odlasku na školovanje u Turskoj (FOTO)

BiH

mladi-kadeti-3

U Sarajevu je 14 kadeta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) potpisalo ugovor o školovanju u Turskoj.

Njih deset že se školovati na Kopnenoj vojnoj akademiji u Turskoj, a četiri na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji. Oni će otputovati na studij koji će trajati pet godina, odnosno godinu dana će učiti turski jezik, a samo školovanje traje četiri godine.

Po povratku ih očekuje posao u Oružanim snagama (OS) BiH. Kadeti su porijeklom iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, Zenice, Jelaha, Tešnja, Mostara, Novog Travnika, Viteza, Sarajeva i Bratunca.

Pomoćnik ministra odbrane BiH Sead Muratović od kadeta je tražio da ulože maksimalan trud tokom školovanja, da dobro ovladaju stranim jezikom i da se vrate u Oružane snage BIH.

Muratović je poručio kadetima da su ušli u elitni krug, da idu na najprestižnije škole te dodao kako se sa školovanja vraćaju osposobljeni.

mladi-kadeti-1

“Vojska nije posao koji se radi od 9 do 17, to je profesija”, podsjetio je Muratović.

Potpisivanju sporazuma prisustovao je i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay.

On je kazao kako je vidio emotivnu reakciju roditelja koji šalju svoje sinove na školovanje, te im poručio da nema potrebe da se brinu jer će se oni osjećati kao kod kuće.

“Ovo je poseban dan, jer mladi momci odlaze u Tursku. Imaju priliku upoznati se s narodom i školovanjem. Dugo vremena imamo korisnu saradnju s Oružanim snagam BiH, koja uključuje seminare, radionice…BiH daje doprinos NATO operacijama u svijetu koje Turska u potpunosti podržava”, istakao je Erginay, koji je podsjetio i na doprinos Oružanih snaga BiH za vrijeme poplava 2014. godine.

mladi-kadeti-4

Erginay se kadetima zahvalio na izboru Turske.

Zamjenik ministra obrane BiH Boris Jerinić je podsjetio kako Bosna i Hercegovina nema Vojnu akademiju, što je problem.

“Kadeti idu širom svijeta da nadograde znanje i odbrane povjerenje roditelja. Idete da naučite i da se vratite svojoj zemlji”, istakao je Jerinić.

On je kadetima poručio da vrijeme iskoriste za učenje i sklapanje prijateljstava.

“Svako novo znanje može biti samo od koristi”, istakao je Jerinić i od kadeta tražio da budu primjer drugima.

Jerinić je za AA kazao kako je slanje kadeta jedna saradnja BiH s Turskom koja traje već duže vremena. Podsjetivši kako BiH nema Vojnu akademiju, koriste se sve bilateralne saradnje s drugim zemljama.

“Moramo školovati, jer dolazimo u problem da ostajemo bez školovanog kadra. Za četiri godine ćemo dobiti 14 novih oficira. Jako je značajan sam taj proces. Mi sa svim zemljama partnerima pokušavamo da dođemo do što većeg broja ljudi i da mlade ljude šaljemo kako bi stekli znanja i iskustva koja su neophodna za dalji razvoj OS Bosne i Hercegovine”, istakao je Jerinić.

mladi-kadeti-2

Mladi kadet Safet Mujić kazao je kako će u Tursku otputovati do kraja mjeseca i da se osjeća čudno, jer će promijeniti sredinu, ali da ovo nije prvi put da će biti odvojen od doma, jer je i ranije bio dio internatskog školovanja.

Među ponosnim roditeljima bio je i Suljo Ibrahimović koji je i sam 1996. godine otišao na školovanje u Tursku, a danas je njegov sin jedan od kadeta.

Merima Balta je druga godina Kopnene akademije. Kako kaže zbog toga što je prethodno znala turski jezik imala je priliku da odmah počne sa školovanjem.