Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mlađi roditelji u BiH odobravaju fizičko kažnjavanje djece

djeca-fizicko-kaznjavanje

U organizaciji Podružnice psihologa Hercegovina, koja je ogranak Društva psihologa u FBiH, danas je u Mostaru, predavanjem o fizičkom kažnjavanju djece započeo “Tjedan psihologije u Hercegovini”.

Tim povodom u izjavi za Fenu asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Maja Pandža je kazala kako će se tijekom današnjeg predavanja, koje nosi naziv “Odnos prema fizičkom kažnjavanju djece u BiH – između tradicije i zakona” govoriti o podijeljenim mišljenjima kada je riječ o fizičkom kažnjavanju djece.

Po njenim riječima često se postavljaju pitanja, je li potrebno, i u kojoj je mjeri dovoljno, ako je potrebno, fizički kažnjavati djecu a da takvo kažnjavanje ne izazove bol.

Pandža je dodala kako se pod utjecajem UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta pojavila inicijativa da se u BiH kao i u drugim zemljama Europe zakonom zabrani bilo kakvo fizičko kažnjavanje, uključujući neke i najmanje i najblaže oblike takvog kažnjavanja.

Govoreći o zakonskim regulativama ona je kazala kako trenutno u BiH postoji zakonska regulativa koja zabranjuje fizičko kažnjavanje djece u školskim i u drugim ustanovama, kao što su domovi za nezbrinutu djecu, te domovi za djecu s poremećajima u ponašanju. Međutim, kada je riječ o okruženju roditeljskog doma zakon ne zabranjuje fizičko kažnjavanje, to ne uključuje zlostavljanje djece.

Spomenuti zakon bi trebao biti usvojen između 2016. i 2018. godine.

Kada je riječ o zastupljenosti fizičkog kažnjavanja djece u BiH i regiji različiti su rezultati kod različitih istraživanja. Pa se tako postotci kreću između 30 pa čak do 70 posto roditelja koji odobravaju fizičko kažnjavanje. Fizičko kažnjavanje češće odobravaju mlađi roditelji, koji imaju manje iskustva i roditelji koji imaju veći broj djece. Češće se kažnjavaju prvorođena i drugo rođena djeca a manje oni najmlađi.

Govoreći o fizičkom kažnjavanju djece kao odgojnoj mjeri i u najblažem obliku, Pandža je kazala kako postoje alternativne metode rada s djecom koje se mogu koristiti umjesto fizičkog kažnjavanja. Međutim, po njenim riječima roditelji često fizičko kažnjavanje opravdavaju situacijom u kojoj su se našli, te kako pod utjecajem emocija i ljutnje naprave nešto što su požalili.

“Roditelji se često opravdavaju zašto fizički kažnjavaju svoju djecu, čak i djeca ponekad opravdavaju fizičko kažnjavanje od strane svojih roditelja, ali odgovor leži u nedostatku efikasnih metoda koje se mogu primijeniti”, kazala je Pandža.

Predsjednica Podružnice psihologa Hercegovina Tea Vučina u izjavi za Fenu je kazala kako postoji dosta alternativnih metoda koje se mogu koristiti umjesto fizičkog kažnjavanja djece.

“Potrebno je roditelje poticati na edukaciju i na promicanje pozitivnog discipliniranja gdje se umjesto fizičkog kažnjavanja primjenjuju nagrađivanje, i kažnjavanje koje nije fizičko već se odnosi na uskraćivanje povlastica koje dijete ima. Na takav način se najlakše iskorjenjuju nepoželjna ponašanja a usvajaju poželjna”, kazala je Vučina.

Tjedan psihologije u Hercegovini je prva manifestacija ovakvog tipa. Njen cilj je da podigne javnu svijest o ulozi psihologa u društvu te mogućnosti primjene psiholoških spoznaja u različitim sferama života.

Aktivnosti u okviru Tjedna psihologije koncipirane su kao predavanja i interaktivne radionice namijenjene stručnjacima različitih profila, roditeljima, učenicima.

Za vrijeme njegova održavanja održavat će se različita predavanja kao što je predavnje “Suvremena metoda tretiranja trauma u kliničkoj praksi u BiH”, te predavanje “Kako i zašto učiti”.