Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Aktuelni čas"

Mladi zastupnici iz FBiH mijenjaju političku kulturu odnosa s građanima

parlamentarci (1)

Ova neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa „Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“

Prvi “Aktuelni čas”, direktni razgovor predstavnika civilnog sektora, studenata i medija sa mladim parlamentarcima iz cijele Bosne i Hercegovine, održan je danas u Sarajevu.

Cilj ovih susreta je promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih zvaničnika i zvaničnica sa građanima i građankama, povećati transparentnost te približiti njihov rad i rad parlamenata mladima u Bosni i Hercegovini. Ova neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa „Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH“ (Supporting Political Pluralism and Good Governance Processes in BiH) koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Nacionalni demokratski institut.

Naglašavajući da će svaki „Aktuelni čas“ biti prilika za otvoren dijalog, pitanja i odgovore van zastupničkih klupa te razgovor o inicijativama, zastupnica u Parlamentu FBiH, Lana Prlić, pozvala je mlade da prisustvuju ovim događajima. „U većini slučajeva, mladi ne znaju kako da dođu do zastupnika i zastupnica u parlamentu i zbog toga se osjećaju isključeni iz procesa donošenja odluka. Aktuelni čas je odlična prilika da kontinuirano komuniciramo, a ne od izbora do izbora, i vjerujem da ćemo uskoro kao rezultat ovih susreta imati nove parlamentarne inicijative“, kazala je Prlić.

„Kroz digitalizaciju i direktniju komunikaciju naše institucije moramo približiti građanima i građankama. To je jedan od strateških ciljeva nas kao grupe mladih parlamentaraca i u tom pravcu ćemo i razgovarati sa mladima u narednom periodu“, naveo je zastupnik u skupštini Unsko-Sanskog kantona, Jasmin Musić, te dodao da se raduje ovim susretima u manjim sredinama.

Zastupnica u skupštini Srednjobosanskog kantona, Suzana Krišto, istakla je da će prva aktivnost grupe mladih parlamentaraca biti posjeta univerzitetima i školama na području cijele FBiH. „Želimo pokazati da nam je obrazovanje bitno i da nam bitan svaki kutak BiH. Želimo biti glasnogovornici mladih u BiH i zbog toga ćemo u narednom periodu organizovati posjete studenata kako bismo razmijenili mišljenja i odredili ključne pravce djelovanja“, dodala je Krišto.

Tokom razgovora učesnici i učesnice su pokazali veliki optimizam u pogledu buduće komunikacije sa građanima i građankama te vjeruju da će i kroz ovakvu saradnju unaprijediti političku kulturu u našoj zemlji i pokazati da postoje političari i političarke koji djeluju u interesu građana i građanki. Također, imajući u vidu da je riječ o višestranačkoj grupi to je ujedno i dokaz da postoje teme koje se dotiču svakog čovjeka u našoj zemlji i oko kojih postoji konsenzus te na kojima se može zajednički djelovati.