BiH

osuđen na doživotni zatvor

Mladić iznosi žalbu na doživotnu kaznu 17. marta

16/12/2019

Još uvijek nije određen datum izricanja konačne presude, ali je Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – rekao da će presuda biti izrečena do kraja naredne godine

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazalo je iznošenje žalbe na presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, prvostepenom presudom osuđenom na doživotni zatvor, za 17. mart 2020. godine, javlja BIRN.

Vijeće je predvidjelo da će u utorak 17. marta 2020. godine Mladićeva Odbrana iznositi svoju žalbu u trajanju od sat i po vremena nakon uvodnog obraćanja predsjedavajuće vijeća sutkinje Prisce Matimba Nyambe.

Haški tribunal je prvostepenom presudom proglasio Mladića krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina 1992. godine.

Haški tužioci će žalbu iznijeti dan kasnije, 18. marta.

Još uvijek nije određen datum izricanja konačne presude, ali je Carmel Agius, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – rekao da će presuda biti izrečena do kraja naredne godine.

Mladićeva konačna presuda trebala bi biti izrečena i ranije, ali Mehanizam je na zahtjev Odbrane izuzeo troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti, te imenovao nove sudije, kojima je trebalo vrijeme da se upoznaju sa predmetom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.