Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakljčci Izvršnog odbora

MMF: Nesigurnost sa vakcinacijom umanjuje ekonomske izglede BiH

mmf (1)

Navodi se kako su izvršni direktori MMF-a pohvalili vlasti BiH zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i firmi

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. februara 2021. godine konsultacije sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) u skladu sa članom IV, kojim je regulisana redovna godišnju aktivnost, objavljeno je na web stranici ove institucije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlasti BiH su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

“Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loša kvaliteta javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja”, navode iz MMF-a.

Navodi se kako su izvršni direktori MMF-a pohvalili vlasti BiH zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i firmi.

“Očekuje se da će se ekonomski rast oporaviti ove godine, iako neizvjesnost vezana za vakcinaciju umanjuje te izglede. Gledajući unaprijed, odlučni napori na politici i reformama, nadograđujući se na politički konsenzus, biće presudni za poticanje održivog oporavka”, piše u tekstu objavljenom na stranici MMF-a.

U sklopu nadzorne aktivnosti MMF-a i njegove stručne službe godišnje se sastaju sa predstavnicima vlasti BiH, te privatnog sektora, radi provođenja konsultacija u skladu sa članom IV Statuta MMF-a. Cilj je da se bliže upoznaju sa aktualnim privrednim kretanjima i ekonomskim politikama.

Konsultacije prema članu IV. Statuta MMF-a se zaključuju nakon što Odbor izvršnih direktora provede raspravu o Izvještaju stručnih službi, a dokumenti u vezi sa tim objavljuju se na internet stranici MMF-a.

Pandemija je, dodaje se u tekstu objavljenom na web stranici MMF-a, imala ozbiljne štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tokom ljeta, dnevne infekcije ponovo su porasle početkom drugog talasa, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticali zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do značajnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznaka iz inostranstva skoro da nema.

MMF podsjeća da su uvedeni moratorijumi na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije koje pomažu u smanjenju troškova zaduživanja i osiguravaju kontinuirani protok bankarskih kredita u teško pogođene sektore.

Pozitivno je ocijenjena opredijeljenost vlasti za održavanje valutnog odbora i zaštitu financijske stabilnosti.

“Direktori su primijetili dosadašnju otpornost bankarskog sektora i naglasili potrebu da se nastavi pažljivo nadzirati bilans stanja banaka, jer će sve veći NPL-ovi možda zahtijevati znatne rezerve za zajmove. Oni su pozvali vlasti da poboljšaju efikasnost programa garancija zajmova i postignu napredak u okviru sanacije, uključujući i stvaranje Fonda za finansijsku stabilnost”, dodaje se u tekstu.

Preporučili su jačanje bankarskog nadzora i regulacije, upravljanje krizama i nadzor sistemskog rizika, te ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, i poboljšanja upravljanja, napominjući važnost razvoja kapaciteta u jačanju institucija.

Izvršni direktori MMF-a pozvali su vlasti BiH da iniciraju prelazak na nisko-karbonsku ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu sa onima u Evropskoj uniji (EU).