Oslobođeno 27 učenika

Otmičari oslobodili nigerijske učenike, potraga za 300 djevojčica još traje

Nigerija_Abuja_skola_AA (1)

Napadači upadaju u grupama, mnogi su na motorima i naoružani puškam

Naoružani napadači oslobodili su u subotu 27 učenika koje su prošle sedmice oteli iz škole u sjevernoj državi Nigeru, dok sigurnosne snage i dalje traže više od 300 učenica otetih u obližnjoj državi.

Škole u sjevernoj Nigeriji postale su mete masovnih otmica zbog otkupnine.

Napadači upadaju u grupama, mnogi su na motorima i naoružani puškama.

Dvadeset i sedam učenika, troje članova školskog osoblja i 12 članova porodice otela je naoružana banda koja je upala u vladinu srednju školu za nauku u okrugu Kagara u državi Niger, a u napadu su ubili dječaka, prenose agencije, pozivajući se na Reuters.

Reutersov svjedok vidio je dječake nakon puštanja kako s naoružanim osiguranjem hodaju prašnjavim selom, neki posrću i traže vodu.

“Oteti učenici i osoblje vladine škole u Kagari te njihovi rođaci pušteni su na slobodu i preuzela ih je vlada države Niger”, napisao je u tvitu guverner Abubakar Sani Bello.

Učenici su oslobođeni dan nakon napada na školu u državi Zamfari, gdje su naoružani ljudi zarobili 317 djevojčica.

Nedavni napadi izazvali su zabrinutost zbog porasta nasilja naoružanih bandi i pobunjenika.

Grupa Boko Haram i ogranak Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) izvode otmice na nemirnom sjeveroistoku Nigerije.

Nasilje i nesigurnost dodatno otežavaju tešku ekonomsku situaciju s kojom se suočavaju građani u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji i najvećem izvozniku nafte, koja se bori s padom prihoda zbog pada cijena sirove nafte uz uticaj pandemije COVID-19, prenosi Al Jazeera.