Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured rezidentnog predstavnika

MMF odgovorio na Dodikov prijedlog da se koriste devizne rezerve CBBiH

mmf

Dodaju da, dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom COVID-19, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan

Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini je, u svjetlu nedavnih poziva za korištenje sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, dao izjavu u kojoj se navodi da je valutni odbor Centralne banke BiH služio dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

– Prema valutnom odboru, sredstva CBBH – njene devizne rezerve- moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama – navode iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Dodaju da, dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom COVID-19, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan.

Navodi se da su banke dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje.

– Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane koronavirusom – navodi se u saopćenju.

Dodikov prijedlog za borbu protiv virusa: Centralna banka BiH da oslobodi 2,5 milijarde KM