Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MMKS

MMKS odlučuje 8. juna: Mladićev advokat se nada oslobađajućoj presudi

MLADIC1 (1)

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Branko Lukić, koji zastupa komandanta bivše VRS Ratka Mladića, nepravomoćno osuđenog za najteže ratne zločine, među kojima i genocid, izjavio je da je jako loše zdravstveno stanje njegovog branjenika, kojem 8. juna u Hagu treba da bude izrečena pravosnažna presuda.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

– Јa ne volim da nagađam. Ukoliko se bude gledalo pravo, činjenice i dokazi, očekujemo povoljan ishod i da uskoro, Bože zdravlja, general sjedi ovde sa nama. Bilo bi bolje društvo. Ako je na sceni politika, onda znamo kako se to do sada radilo – ustvrdio je advokat Lukić za TV Pink.

Mladićev sin tvrdi da je njegovom ocu prije nekoliko dana u Hagu pozlilo.

– Imao je zdravstvenu krizu i vrtoglavice. Nije mogao da se sjeti broja svoje supruge, sa kojom se inače čuje tri puta dnevno – tvrdi Darko Mladić.

Mladićev sin rekao je da će brzo doći taj 8. juni, kada će sve biti jasno.

– Ovdje se, prije svega, radi o žalbi po prvostepenoj presudi. Osim što je odbrana dokazala da general nije kriv, imali smo takva kršenja Tribunala, da sa te strane sudijama ne treba puno da ponište tu presudu. Međutim, mi ne možemo da nagađamo – rekao je Mladićev sin.

Kaže da je odbrana tražila da Mladić bude oslobođen po svim tačkama ili da se proces vrati na početak.

– On to neće moći da izdrži zdravstveno. Oni su rekli da bi on mogao da pobjegne u takvom zdravstvenom stanju, a to je čovjek koji ne može da pređe 150 metara sam. To je cinično, jedno obrazloženje. On odavno nije za suđenje – tvrdi Mladićev sin.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove 8. juna će izreći pravosnažnu presudu bivšem komandantu VRS.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom ga je proglasio krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je tada, govoreći o tački optužnice kojom se Mladić tereti za genocid u Srebrenici, rekao je da je Vijeće konstatovalo da su pripadnici Vojske Republike Srpske namjeravali da unište bosanske muslimane koji su činili dio zaštićene grupe.

Žalbe na prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo.