Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: BiH za dobijanje kandidatskog statusa mora provesti niz reformi

federica mogherini

Temeljem stroge i fer ocjene ove godine, po drugi put, Komisija predlaže otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, rekla Mogherini

Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, danas je Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstavio “Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu“.

Nakon toga Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EK se obratila javnosti i istakla da je u mišljenju o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa jasno naglašeno da je neophodno u toj zemlji napraviti niz važnih reformi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izdali smo izvještaj Evropske komisije o BiH i kandidaturi za Evropsku uniju, gdje je naveden niz prioriteta u području demokracije, vladavine prava, temeljnih prava i javne uprave i reformi koje su potrebne kako bi zemlja krenula prema statusu kandidata i otvaranju pregovora. Također, ključna stvar je formiranje Vijeća ministara BiH“, naglasila je Mogherini.

Ona je istakla i da su najveći napredak u proteklih godinu dana napravile Sjeverna Makedonija i Albanija. Prema njenom mišljenju, te dvije zemlje su ispunile svoj dio posla i sada je na EU da ispuni svoj dio pogodbe.

“Temeljem stroge i fer ocjene ove godine, po drugi put, Komisija predlaže otvaranje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To je preporuka koja se temelji na ozbiljnoj procjeni. Sjeverna Makedonija i Albanija su odradile svoj dio posla, a sada je na Evropskoj uniji da ispuni svoj dio pogodbe. Nakon naše preporuke sada je lopta u rukama Vijeća“, rekla je Mogherini.

Ona je istakla da je tokom posljednjih pet godina na Zapadnom Balkanu postignut napredak, koji je gotovo nemoguće bilo postići kada su preuzeli mandat.

“To je postignuto našim kolektivnim radom i odgovornošću u Briselu i na Balkanu. Tako da je naša zajednička zadaća da sada zacrtamo te temelje i nastavimo na njima dalje“, smatra Mogherini.

Ona je rekla i da je veoma važno da Evropska unija, kako ne bi izgubila vjerodostojnost na Zapadnom Balkanu, mora dati konkretan odgovor na istorijski napredak koji je postignut i reforme koje su provedene.

Nakon objave mišljenja, Evropska komisija će ga dostaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije koje će ga razmatrati, a zatim donijeti odgovarajući zaključak o narednim fazama u procesu pristupanja EU.