Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini o Siriji: Prioritet okončanje sukoba i zaštita civila

mogherini

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini sastala se u Briselu sa predstavnicima sirijske opozicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), delegacija koja predstavlja sirijsku opoziciju sastala se u Briselu sa Mogherini i ambasadorima Komiteta za vanjsku politiku i sigurnost.

Pomoćnik koordinatora HNC-a Yahya Kodmani dao je neke informacije o temama sastanka kazavši da su razgovarali o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se zaštitili civili u Siriji. Razgovarano je i o dostavi humanitarne pomoći u ratom zahvaćenu Siriju kao i o odgovarajućim uslovima koje je potrebno ispuniti za političke pregovore.

Kodmani je istakao da su napori Mogherini u vezi sa regionalnim dijalogom oko restauracije nakon ratnih dejstava ocijenjeni kao pozitivni.

Dodao je da je na sastanku ocijenjeno da je prioritet EU prestanak sukoba na tom području, ali i da je potrebno hitno preispitati sankcije prema Rusiji i ekonomske odnose između EU i Irana.