Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropske vrijednosti

Mogu li se zemlje Zapadnog Balkana zbližiti kroz uspostavu odbrambenog koledža

vojska bih
FOTO: OSBiH
Ilustracija

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju kako je Republika Austrija, uime grupe centralnoevropskih partnera, poduzela inicijalne korake na izradi konceptualnog projektnog dokumenta za uspostavu WBDC-a

Uspostavljanje odbrambenog koledža Zapadnog Balkana (WBDC) u Bosni i Hercegovini, inicijativa je zemalja centralne Evrope, članica CEDC-a (Central European Defence Cooperation – Centralnoevropske inicijative za odbrambenu saradnju), koja je aktuelizirana u posljednje vrijeme.

-U namjeri da zbliže države Zapadnog Balkana kroz standardizovanu edukaciju baziranu na evropskim vrijednostima, članice CEDC-a predložile su uspostavljanje odbrambenog koledža zapadnog Balkana (WBDC) u Bosni i Hercegovini – kazali su Feni u Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH) u odgovoru na upit u vezi s najavama o osnivanju te vojno-obrazovne institucije.

Napredna obuka

U tom su kontekstu pojasnili kako CEDC + WB5 (Central European Defence Cooperation + Western Balkan 5) predstavlja forum sigurnosne i odbrambene saradnje koji na zajedničkim inicijativama i projektima okuplja države centralne Evrope i zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

-Cilj osnivanja odbrambenog koledža za zapadni Balkan jeste pružanje visokokvalitetne napredne sigurnosne i odbrambene obuke, kao i obuke na operativnom nivou za vojno, diplomatsko i civilno osoblje, a kako bi se stvorilo zajedničko razumijevanje u skladu sa sigurnosnom i odbrambenom politikom Evropske unije radi usklađivanja budućih sigurnosnih i odbrambenih napora Evropske unije u saradnji s regijom zapadnog Balkana – precizirali su u resornom ministarstvu.

Istovremeno, navode kako postoji načelna spremnost za finansijsku podršku uspostavi i funkcioniranju WBDC-a iz fondova Evropske unije.

Multilateralni sporazum

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju kako je Republika Austrija, uime grupe centralnoevropskih partnera, poduzela inicijalne korake na izradi konceptualnog projektnog dokumenta za uspostavu WBDC-a, uključujući i izradu nacrta multilateralnog sporazuma koji će biti ponuđen na razmatranje i zaključenje Bosni i Hercegovini i drugim državama zapadnog Balkana, potencijalnim učesnicama u WBDC-u.

-Nakon što multilateralni sporazum o uspostavi i radu WBDC-a bude izrađen i ponuđen za zaključenje, taj će sporazum biti predmetom razmatranja od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine – kazali su Feni u Ministarstvu odbrane BiH.