Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Moje mjesto pod suncem”: Djeca kroz fotografiju pokazuju svoje snove

Izložba “Moje mjesto pod suncem”

“Nevjerovatno mi je vidjeti kako djeca kroz fotografiju pokazuju svoje snove, želje i promjene koje žele postići”, kazao je šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH Massimo Mina povodom izložbe fotografija “Moje mjesto pod suncem” koja je, u okviru programa najvećeg regionalnog festivala Balkan Photo Festival, otvorena danas u Sarajevu ispred Katedrale.

Izložbu čini 80 fotografija, a autori su djeca od sedam do 14 godina.

Oko 120-oro djece, od kojih je polovina s poteškoćama u razvoju, bila su polaznici fotografskih radionica u okviru 8,1 miliona eura vrijednog projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira EU, a sufinansira i implementira UNHCR u saradnji s projektnim partnerima u 10 prioritetnih općina u BiH.

Cilj je bio obučiti djecu osnovama fotografije te im omogućiti da i na taj način izraze svoje viđenje okruženja, njihove želje i potrebe. Istovremeno je cilj ukazati široj javnosti na neophodnost učešća djece, posebno one iz ugroženih grupa, u svim aspektima društvenog života.

Mina je istakao da su ove radionice i izložba u središtu rada Delegacije EU u BiH, s obzirom na to da EU poklanja veliki značaj djeci u BiH.

– Sretni smo što smo imali priliku putem našeg projekta podrške trajnim rješenjima u okviru Aneksa VII, osigurati podršku za ovakav projekt – kazao je, dodajući da se nada da će ova djeca uskoro biti građani EU te da će nastaviti ostvarivati svoje snove.