Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moneyval prepoznao napredak BiH

moneyval-odlucuje

Sastanak Operativne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća ministara BiH predvođeni zamjenikom ministra pravde BiH Nezirom Pivićem, održan je danas u Parizu.

– Izraženo je zadovoljstvo i priznat je napredak jučerašnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i pohvaljena spremnost države BiH da se bori protiv svih oblika organiziranog kriminala – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

[pull_quote_right]U ime Moneyvala, sastanku je prisustvovao John Ringguth, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH[/pull_quote_right]

U saopćenju se navodi kako je istaknuto da sada ne postoji razlog da BiH ide na „crnu listu“ i zaključeno je da će nadležne institucije u BiH nastaviti da jačaju institucionalne kapacitete u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Nakon postignutih pozitivnih rezultata, predstavnici Moneyvala su istaknuli i skoru mogućnost skidanja BiH sa, takozvane, „sive liste“ jer zbog ispunjavanja potrebnih uslova, BiH više neće biti označena kao nekooperativna zemlja.

U ime Moneyvala, sastanku je prisustvovao John Ringguth, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.