Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jose Mourinho: Nogomet bez Messija više neće biti isti

murinho

“U idućih deset godina, bez Lea Messija, prekrojit će se karta evropskog nogometa”, rekao je Jose Mourinho u emisiji Sport Breakfast na radiju Talk Sport.

“Nogomet i Barcelona bez Messija više nikada neće biti isti, a otvorit će se prostor za nove nogometne ideje”, objasnio je portugalski stručnjak, prvak s Chelseajem, Realom, Portom i Interom. Svugdje je Mourinho nizao višestruke naslove, osim u Španiji. Pobijedio je u prvenstvu 2012. godine Pepovu Barcu, ali je u Ligi prvaka doživio brojna poniženja, najveće upravo od najžešćeg rivala, u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka 2011. na domaćem terenu.

El Clasico pretvorio se za Mourinha u El Fiasco. Reala je na Bernabeuu pokopao upravo Messi s dva gola u 15 minuta. Onaj drugi, iz 88. minute, kada je poput čunjeva razbacao petoricu igrača Reala i zabio Casillasu, jedan je od najljepših koje smo vidjeli u istoriji Lige prvaka.

“Naslove su s Barcelonom osvajali Rijkaard, Guardiola i Enrique, ali nikad bez Messija”, kazao je Mourinho i usput demantovao glasine da je njegov Chelsea spreman platiti i ubrzati proces prekrajanja nogometne karte selidbom Messija na Ostrvo.

Iako engleskih klubova već drugi put u tri godine nema već u četvrtfinalu Lige prvaka, Mourinho smatra da bi španskim velikanima bilo puno teže uspostaviti dominaciju u Premiershipu.

[pull_quote_left]Dok sam bio trener u Realu i Interu pobjeđivao sam u prvenstvu odmarajući igrače[/pull_quote_left]

“Bio sam u Španiji, ali nisam uživao. 2012. osvojio sam naslov prvaka sa Realom s rekordnih 100 bodova i čak 121 postignutim golom, ali nisam uživao jer smo te sezone odigrali samo tri ili četiri teške utakmice. U Premiershipu znate da vas čeka pakao kada pri vodstvu 2:0 primite gol. Teško je sačuvati pobjedu, to je engleski nogomet. U Španiji postoji ogroman jaz između Barcelone i Reala u odnosu na ostale klubove”, kazao je Mourinho.

“Dok sam bio trener u Realu i Interu pobjeđivao sam u prvenstvu odmarajući igrače. Ove sezone u Chelseaju sam odmarao nekoliko igrača protiv trećeligaša Bradforda u FA kupu i izgubili smo. Fizički intenzitet i psihički pritisak puno su veći u Engleskoj, nego u Španiji”, objasnio je Mourinho svoju tezu i dodao kako nije siguran da bi Barcelona i Real u Engleskoj mogli do naslova prvaka.