Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Izvanredna saradnja Suda BiH i OSCE-a ključ uspjeha

moore osce

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore sastao se danas s predsjednicom Suda Bosne i Hercegovine Meddžidom Kreso te sudijama Minkom Kreho i Davorinom Jukićem, sa kojima je razgovarao o dugogodišnjoj saradnji ove dvije institucije.

– Želim još jednom iskazati zahvalnost Sudu BiH, kao i predsjednici Kreso na izvanrednoj dugogodišnjoj saradnji sa Misijom OSCE-a, a posebno na omogućavanju nesmetanog pristupa materijalima i stavljanju na raspolaganje ljudskih i tehničkih resursa sutkinji Joanni Korner, koja, uime OSCE-a, obavlja nezavisnu analizu – kazao je Moore.

Ovom prilikom, Moore je naglasio kako je OSCE u realizaciji svojih aktivnosti od početka uživao podršku Suda BiH, koji uvažava odluke VSTV-a iz 2006. godine, te je oduvijek bio otvoren za monitore Misije OSCE-a, koji prate procesuiranje predmeta ratnih zločina pred ovim Sudom, saopćeno je iz OSCE-a.

– Bezrezervna podrška Suda BiH je doprinijela ostvarivanju mnogih projekata i ciljeva OSCE-a, te nam je izuzetno drago što smo na današnjem sastanku uspjeli razjasniti nesuglasice koje su se proteklih dana pojavile u javnosti, a odnose se na ove dvije institucije – dodao je je Moore.