Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Na čelu Suda BiH treba da bude profesionalac

BiH

moore

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore izjavio je danas u Prijedoru da Misija OSCE nema namjeru da se miješa u izbor predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i napomenuo da bi u izboru predsjednice ili predsjednika ove institucije prioritet trebao da bude izbor profesionalca koji zna da radi svoj posao.

„Imamo odličnu saradnju sa pravosudnim institucijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i veoma je važno da sve one odgovorno i profesionalno rade svoj posao radi građana ove zemlje“, rekao je Moore odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi dosadašnju proceduru izbora predsjednika Suda BiH, javlja Anadolu Agency.

Rekao je da uloga javnih institucija mora da bude poštovana i istakao da se sve više mora govoriti o institucijama, a ne o pojedincima, raznim ličnostima i raznim političkim strankama.

“Tužioci, pravnici, sudije, svi znaju i svi su svjesni da rade u interesu svih svojih sugrađana i dobijaju pažnju političkih stranaka i novinara i pojedinica. To je dio priče, dio njihove odgovornosti, da ljudi prave svoje komentare u demokratskom društvu, što je potpuno dozvoljeno. Izbor predsjednice ili predsjednika suda na bilo kojem nivou mora da bude na osnovu znanja, profesionalizma i stručnosti“, naglasio je Moore.

On je rekao da je danas sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem razgovarao o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Prijedora i njegovih građana. Moore je dodao da je Misija OSCE-a u dosadašnjem periodu uspješno sarađivala sa nosiocima vlasti u ovom gradu i da je uvjeren da će se ta saradnja nastaviti i ubuduće.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kazao je da je prioritet ovog grada realizacija strategije ekonomskog razvoja i stvaranja uslova za zapošljavanje, što su preduslovi za bolji i kvalitetniji život njegovih građana.