Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Očekivan neuspjeh revizije tužbe protiv Srbije

jonathan moore (3)

Šef Misije OEBS-a u BiH Jonathan Moore izjavio je da je ova organizacija očekivala da zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid neće uspjeti, jer nisu bili ispunjeni uslovi za uspješnu reviziju i niko nije vidio nove dokaze.

“Postavljali smo pitanje legitimiteta Sakiba Softića kao agenta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, a pitali smo i za dokaze zbog činjenice da nikada niko nije vidio nove, barem ne javno. Naš savjet je bio da govore u oči preživjelim žrtvama i da im objasne da su šanse za uspješnu reviziju veoma male”, rekao je Moore za “Glas Srpske”.

On je naglasio da su, ipak, neki pojedinci i institucije odlučili da se drugačije ponašaju.

“Potpuno razumijem frustracije žrtava, koje nisu dobile dovoljno pravde, koje i danas traže i tražiće pravdu. To nije politička stvar, nego pitanje pravde, ali sasvim je jasno da su ti ljudi bili zloupotrebljeni iz političkih razloga”, dodao je Moore.

Govoreći o borbi protiv korupcije u BiH, Moore je rekao da je korupcija veliki problem, naročito u javnom sektoru i da institucije BiH i OEBS moraju biti partneri u ovoj borbi.