Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta očekivati od samita premijera zemalja zapadnog Balkana?

BiH

zgrada institucija bih

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bit će domaćin samita premijera zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan sutra u Sarajevu.

Cilj samita jeste približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Prisustvo samitu u Sarajevu su potvrdili premijeri Republike Srbije, Crne Gore, Republike Makedonije i Kosova.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik vlade Republike Italije, zemlje domaćina samita zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je jučer rekao da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusjedskom i domaćinskom nivou.

Naglasio je da će u fokusu razgovora biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

– Sve to vodi ka relaksaciji odnosa u regionu, a mir i stabilnost su nam najvažniji prioriteti tako da ćemo zajedno s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu da bismo imali bolji ambijent i kapacitete za privlačenje stranih investicija – kazao je Zvizdić.

Dodao je da će pokušati formirati zajedničke institucije i unije da bi unaprijedili trgovinsku razmjenu zemalja regiona, te predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na samitu u Italiji trebali dobiti i konačnu potvrdu.