Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Podjele u obrazovnom sistemu se moraju ukloniti

Jonathan_Moore

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja inicijativu Ministarstva civilnih poslova, kao i napore uložene u koordinaciju i organizaciju prve sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH, najavljene za danas.

Misija cijeni Konferenciju kao važan koordinacijski mehanizam, koji treba da doprinese rješavanju pitanja iz obrazovne reforme.

– Imajući u vidu činjenicu da se Konferencija ministara obrazovanja posljednji put sastala u septembru 2013. godine, molimo ministre i njihove kolege da iskoriste ovaj i buduće sastanke za dogovor o konkretnim koracima, koji će unijeti pozitivne promjene u učionice širom države – navodi se u pisanoj izjavi ambasadora Jonathana Moorea.

Dodaje se da je obaveza nadležnih obrazovnih vlasti na svim nivoima u BiH da osiguraju jednako i kvalitetno obrazovanje za svu djecu, na nediskriminatoran i inkluzivan način.

Postojeće podjele u obrazovnom sistemu su, naglašava Moore, štetne za djecu i državu, te se moraju ukloniti. Od suštinskog je značaja zagovarati toleranciju, suživot i pomirenje, kako bi se odgojile uspješne buduće generacije građana i lidera BiH.

-Ohrabrujuća je činjenica da je važnost problema diskriminacije, segregacije i politizacije u obrazovanju prepoznata od vlasti, te da će Konferencija nastaviti raditi na iznalaženju rješenja za ove probleme. Iako će se rješavanje nekih pitanja pokrenuti i prije početka nove školske godine, želja nam je da 2015./2016. školska godina bude posvećena rješavanju problema u osnovnom obrazovanju – navodi se u izjavi.

Ističe se da je posvećenost obrazovnih vlasti ovim pitanjima od suštinske važnosti, ali se i akteri na lokalnom nivou, posebno školska uprava, učenici, roditelji i lokalne zajednice, moraju uključiti.

Neophodno je da fokus svih bude usmjeren na djecu i njihovo obrazovanje.

– Kao i dosad, Misija OSCE-a je spremna pružiti svaki vid podrške ministrima i ostalima u svim procesima koji doprinose nediskriminatornom i inkluzivnom obrazovanju u BiH – navodi se u izjavi šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Jonathana Moore-a povodom prve sjednice Konferencije ministara obrazovanja u BiH.