Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Sve što Sud ili Tužilaštvo BiH rade predmet reakcija političkih stranaka

moore osce

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je danas da je Misija izuzetno zahvalna Sudu BiH zbog dugogodišnje izvanredne saradnje te da mu nije bila namjera tvrditi da je bilo koja odluka Suda ili Tužilaštva BiH donesena pod političkim uticajem.

-Prilikom opisivanja razloga zbog kojih vršimo nezavisnu analizu rada Suda BiH i Tužilaštva BiH, u proteklih par dana sam komentarisao politički polariziranu atmosferu. Nije mi bila namjera tvrditi da je bilo koja odluka Suda BiH ili Tužilaštva BiH donesena pod političkim uticajem, nego da je sve što Sud ili Tužilaštvo BiH rade predmetom reakcija i od političkih stranaka, kao i uopšte od bh. javnosti – navodi ambasador Moore u svojoj izjavi povodom današnjeg saopćenja za javnost Suda BiH.

Ističe da bi bio zahvalan za priliku da svoju izjavu i detaljnije objasni Sudu BiH.

Sud BiH saopćio je danas da uspješno sarađuje s Misijom OSCE-a u BiH čiji doprinos razvoju nezavisnog pravosuđa smatra izuzetno značajnim, te da je stoga nemalo iznenađen više puta ponovljenim, javnim izjavama ambasadora Jonathana Moorea o Sudu BiH “koje su neargumentirane i štete ugledu Suda BiH“.

– Sud BiH prije deset godina širom je otvorio vrata OSCE-ovim monitorima koji su imali nesmetan pristup svim dokumentima u predmetima ratnih zločina, ročištima koja se vode pred Sudom BiH u tim predmetima, uključujući i ona koja su zatvorena za javnost. Nikad Sud BiH nije onemogućio OSCE da obavlja posao niti je zabilježen slučaj nepoštivanja odluke VSTV-a iz 2006. godine, kojom je OSCE-u omogućen pristup svim materijalima – navodi se u saopćenju Suda BiH.

Ističe se da je na isti način Sud BiH dočekao sutkinju Joannau Korner i omogućio joj nesmetan pristup materijalima, stavljajući joj na raspolaganje ljudske i tehničke kapacitete.

– Analizu na kojoj radi smatrali smo značajnom i imali povjerenja u njene profesionalne kompetencije. Međutim, posljednje izjave ambasadora Moorea, u sredstvima javnog informiranja, stvaraju nedoumicu kako u profesionalnoj zajednici tako i u široj javnosti, zbog čega moramo postaviti pitanje: “Kako analiza sutkinje Korner može biti nezavisna, nepristrana i neutralna nakon tvrdnji ambasadora Moorea da je “Sud BiH pod političkim pritiskom“ pri tom ne nudeći niti jedan primjer na osnovu kojeg je došao do tog zaključka?“ – navedeno je iz Suda BiH.