Predsjedavajući Zvizdić s delegacijom Svjetske banke

zvizdic-svjetska_banka

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zajedno sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i zamjenikom ministra finansija i trezora BiH, Mirsadom Žugom, sastao se danas s delegacijom Svjetske banke, koju je predvodila direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein.

Kako je saopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, razgovarali su o tekućoj implementaciji projekata sa Svjetskom bankom i o budućoj saradnji.

Direktorica Goldstein je čestitala Vijeću ministara BiH na reformskim programima i izrazila zadovoljstvo učešćem i Svjetske banke u njihovom realiziranju i rekla da će Bosna i Hercegovina biti među prvim državama u kojima će se primijeniti tzv. strategija na dijagnostici zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH realizirala većinu dogovorenih zadataka na prethodnom sastanku i da je u toku proces donošenja strategije upravljanja dugom.

On je naglasio da u narednom periodu svi raspoloživi potencijali u BiH trebaju biti stavljeni u funkciju ekonomskog razvoja. Ističe i da pozitivnu ekonomsku energiju treba ugrađivati u nove projekte te da se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti razvoju malih i srednjih preduzeća.

Razgovarali su i o pitanjima u vezi sa srednjoročnim fiskalnim politikama, upravljanju dugovima, zaostalim neizmirenim obavezama, zdravstvenom, socijalnom, farmaceutskom i penzionom sektoru.

Sastanku je prisustvovala i Tatiana Proskurjakova, šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.