BiH

Kako je bivši ministar dijelio novac za poticaje

09/09/2015

Pred institucijama Federacije BiH naći će se ponovo informacija o raspodjeli poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vremenu dok je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Jerko Ivanković Lijanović na temelju izvješća koje je napravilo federalno povjerenstvo za raspisani konkurs u 2012. godini koje upozorava na brojne propuste, dok izdvojeno mišljenje trojice od petorice članova ukazuje na stravične razmjere kriminala i otvorena svjedočanstva ljudi koji su dobili poticaje kako im je nuđeno mito ili su sami htjeli podmititi povjerenstvo, piše Večernji list.

Aktuelna Vlada Federacije BiH je pripremila zaključke prema kojima se traži prihvaćanje izvješća o radu, nastavak daljnjih inspekcija na temelju javnog konkursa iz 2012. godine. Trojica od petorice članova povjerenstva Ivica Mladina, Enver Mehmedović i Hajrudin Bećirević naveli su niz “bisera” kako se dijelio novac od poticaja, što ukazuje na drastične slučajeve zloupotreba, dok se s ovim nisu složili Stipe Šakić i Marko Musić iz Ministarstva poljoprivrede odnosno financija.

“Šverc-komerc”

Ovo “pikantno” izvješće govori o tome da su “prioriteti kod odabira u Ministarstvu poljoprivrede imali podnositelji prijava koji su članovi NSRzB-a i rođačko-prijateljsko-teritorijalne veze. Analizom odluke da se zaključiti kako su glavni podnositelji prijava (njih 31), koji su dobili 100.000 KM i više, dobro ukomponirani u ovaj navedeni iznos, a oni s manjim iznosima, ispod 100.000 KM, popunjavaju prazninu do 13,755.302,89 KM”.

Od toga, četiri kompanije su uzele gotovo 45 posto od ovoga iznosa, odnosno 7,3 miliona maraka. U pitanju su Buntić&Eco i Gajevine Dušići Kupres istog vlasnika koji je dobio 1,66 miliona maraka. Hepoku iz Mostara su dodijeljena 2,4 miliona, Farmi Spreča i Teleopticu istog vlasnika 1,1 milion te kompaniji Bajra iz Travnika 2,99 miliona maraka.

Šokantna su svjedočanstva onih koji su svojom iskrenošću vjerovatno i nasmijali članove povjerenstva, ali i rasvijetlili razinu kriminalnih aktivnosti. Venco Anđelić iz Kiseljaka je 650.000 maraka dobio za dva bika koja vodi na koride, a objekti koje je prijavio da će izgrađivati su napravljeni prije deset godina. Zbog toga je načelnik Mladen Ramljak izrazio spremnost svjedočiti o kriminalu.

Omer Jajić iz Kalesije dobio je 136.000 maraka za stočarski objekt, a kada je inspekcija došla na njegov ranč, “radnici su se razbježali jer im se ne plaćaju doprinosi”. Posjeduje objekt napravljen mnogo godina ranije.

Nedim Zajčević iz Čelića dobio je za izgradnju farme za tov junadi i skladišnog objekta za stočnu hranu 104.331 KM, no vještaci tvrde da je objekt staja napravljena prije 15 godina iz koje su se krijumčarila goveda. Husejin Salihović ima bazen, ali u njemu nema riba, a dobio je 162.000 KM i planira “nekada napraviti ribnjak i hladnjaču”.

Jeste li trebali sutra doći?

Kada su radili provjeru u Rakitnu, jedna gospođa je članove povjerenstva pitala “jesu li oni ti koji su sutra trebali doći, pozvala ih na kafu u svojoj kući i da im da ono što im duguje”, očito sugerirajući o sistemu razrađenog mita. Gajevine Dušići i Buntić-Eco iz Kupresa su kompanije istoga vlasnika Pere Buntića.

“Na ovom javnom konkursu je prošao s dvije podnesene prijave u vrijednosti od 1,66 miliona KM. Jedna prijava je za rekonstrukciju svinjogojske farme, a druga za izgradnju farme i objekata za tov junadi. Objekti su prijeratni, i ono što je zahvaćeno rekonstrukcijom završeno je 2007. godine”, navode članovi istražnog povjerenstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.