Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Treba odustati od revizije tužbe protiv Srbije

moore

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore na Ekonomskom forumu u Sarajevu novinarima je rekao da bi revizija BiH u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu samo pogoršala situaciju u našoj zemlji i regiji.

“Podržavam traženje pravde, ali u ovakvim uslovima, kada je veoma upitna punomoć Sakiba Softića, kada nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posljedica bez rezultata, naš savjet je da se to zaustavi i da se sve snage skoncentrišu na budućnost”, istakao je Moore.

On je dodao da je potrebno poboljšati odose u regiji, a ne samo govoriti o tim mogućnostima, te dodao da ima informacije da nema osnova za reviziju i da bi donijela više negativnih posljedica.

“Imali smo konsultacije sa kolegama iz međunarodne zajednice, sa legalnim i pravnim stručnjacima. Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati potpuno nove, konkretne dokaze. Jasno je da je čak i prije roka kasno sve obnoviti, upitna je i punomoć gospodina Softića. Čuli smo od nekih stručnjaka da je njegov mandat završen 2007. kad je bila odluka u istom postupku. Iz brojnih razloga naš stav je odustati od toga”, jasan je bio Moore.

Bh. političarima je poručio da odustanu od revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid i da se posvete konkretnim stvarima poput Vijeća ministara BiH.