Moore za N1: Radončić je rekao da očekuje hapšenje

moore-pressing-tri

“Radončić je rekao da će možda doći do hapšenja. 11 januara je rekao da će SBB ostati na koaliciji na državnom nivou”, kazao je u večerašnjem Pressingu šef misije OSCE-a Jonathan Moore.

Na pitanje “Da li je hapšenje lidera SBB-a uvod u anarhiju ili uvođenje u pravnu državu”, Moore je kazao:

“Predsjednik političke stranke je uhapšen i moramo saznati u čemu je stvar. Pravosudne institucije moraju raditi svoj posao u skladu sa Zakonom na osnovu dokaza i činjenica”.

Moore je pomenut kao osoba preko koje je navodno pokušano izvršenje pritiska na pravosuđe. U transkriptima se navodi da je Radončić rekao Dautbašiću da je od Moorea tražio da vrši pritisak?

“Nisam vidio zvanični tekst, ali da budem jasan niko od strane naše misije nije intervenisao i nećemo intervenisati. Ni on ni neki drugi čovjek nije tražio od mene i OSCE-a bilo kakvu intervenciju”, kazao je Moore za N1.

Hoće li imati kontra mjeru, da li će tužiti pravosudne institucije jer su okaljale njegovo ime i ime OSCE-a?

“Bio sam na više sastanaka s Radončićem, kao i sa drugim liderima širom BiH. To nije nikakva novost. Sastajemo se u kancelarijama i restoranima. Čovjek ima pravo da ide na ručak ili večeru.Tih dana sam se sastao i sa Izetbegovićem i Ivanićem”, rekao je Moore.

Šta je Radončić govorio na tim sastancima? Da li je govorio da će biti uhapšen, jer je to navodno govorio svojim kolegama?

“Rekao je da ima očekivanja da će doći do njegovog hapšenja. 11. januara je rekao da će SBB ostati u koaliciji i u slučaju da on bude uhapšen. Također je kazao da nema osnova za to, ali je očekivao hapšenje”, izjavio je Moore za N1.

Tužilaštvo u presretnutim razgovorima navodi da je Radončić rekao Dautbašiću kako je informisao Moorea o svemu, te da iza svega stoji Bakir Izetbegović.

“Rekao je neke stvari i 5. i 11. januara. Nemam tačne bilješke šta je tačno rekao. 5. januara nije bio zadovoljan situacijom i koalicijom na državnom nivou. Do 11. januara je odlučio ostati u koaliciji na državnom nivou, uprkos mogućem hapšenju”, rekao je Moore.

Na pitanje da li su gosta Pressinga priskuškivali, on je kazao: “Nemam pojma”, na što mu je voditelj Pressinga Amir Zukić kazao da je i on bio prisluškivan, prema informacijama koje ima N1.

Bakir Izetbegović je rekao da će ići na saslušanje, ukoliko bude pozvan kao svjedok. Jonathan Moore je također kazao da je spreman razgovarati sa svima ukoliko je potrebno.

“Lično nemam šta sakriti.”

Kako komentariše da je Bakir Dautbašić prošao sve provjere za Vijeće ministara, uključujući provjere SIPA-e?

“Nisam pratio sve procedure. Oni su odlučili, moram vjerovati, u skladu sa zakonom”.

Prije funkcije u OSCE-u bio je zamjenik američkog ambasadora u BiH. Poznajete li uposlenika ambasade SAD-a u BiH, Zijada Hadžijahića, koji se spominje u slučaju Fahrudina Radončića.

“Upoznao sam ga, ali moja misija nema veze sa ovim slučajem”.

On je, navodno, obećao podršku ukoliko će njegova supruga biti imenovana ambasadoricom BiH u Sloveniji.

“To sam čuo samo zahvaljujući medijima”, rekao je Moore.

Izjave podrške Čovića i Izetbegovića u vezi hapšenja Fahrudina Radončića?

“Oni su važni i utjecajni ljudi. Oni imaju pravo na svoju reakciju. Pravosudne institucije moraju raditi svoj posao, a oni imaju važne uloge i mogu reagovati”.

Šta bi se desilo u Americi kada bi predsjednik kritikovao sud zbog hapšenja jednog senatora?

“Sudske odluke često nisu popularne u BiH, kao i u Americi, svim ljudima. Ipak, te odluke se moraju poštovati”.

Vladajuće stranke SDA i SBB su poručile da će koalicija preživjeti uprkos hapšenju.

“Ja se nadam da hoće. Krajnje je vrijeme imati efikasnu koaliciju na državnom nivou koja će BiH donijeti konkretne rezultate. Sada vidimo i čvrste korake u vezi aplikaciji za članstvo u EU”, smatra šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore.

Može li Radončićevo hapšenje utjecati na odluku na održavanje ili odlaganje izbora?

“Imamo svoje stavove. Ključno pitanje je odlaganje izbora što znači da se moraju promjeniti razni zakoni i Ustav, a to je veliko pitanje. Izbori u oktobru znači izbore za manje od 10 mjeseci, a mora se promijeniti mnogo toga minimalno 6 mjeseci prije izbora”.

Da li je Radončić govorio o struji u SDA koja je protiv koalicije od samog početka. Danas su se prozvani Čampara i Sarajlić oglasili i rekli da nikada nisu bili protiv te koalicije, te da su uvijek podržavali stavove Bakira Izetbegović.

“Sve što je rekao o tome, iskreno, ne sjećam se najbolje. On je govorio razne stvari, kao npr. o hapšenju u što ja nisam vjerovao”.

Da li je ovo slučaj nakon kojeg nema povratka? Ko će sada braniti sudije i tužitelje, s obzirom da je izdato saopštenje da se na te institucije vrši veliki pritisak.

“Međunarodna zajednica i druge institucije. Pravosudne institucije moraju raditi svoj posao u skladu sa zakonom. Ako tako rade, nemaju se čega plašiti”.

Može li se očekivati nepristrasno suđenje s obzirom da su čelni ljudi kazali da daju podršku Radončića.

“Sve će biti odlučeno u Sudu”, poručio je Moore.

Može li se govoriti o političkoj montaži?

“O tome ne mogu govoriti jer nemam detalje. Želim saznati detalje, činjenice i dokaze koje imaju pravosudne institucije”.

Da li je normalno da osoba bude uhapšena u BiH za slučaj koji se vodi u Prištini?

“Nisam stručnjak da o tome govorim. Tužilaštvo i Sud moraju dokazati kakve to ima veze”, odgovorio je gost Pressinga.

Da li ovaj slučaj može otvoriti neke stare procese ili nove?

“Sve što Tužilaštvo radi tajno tada nema informacija za javnost. Ako ima dovoljno materijala može nekoga optužiti”, rekao je Moore.

Očekuje li da će i Milorad Dodik završiti iza rešetaka, s obzirom da je Dragan Mektić najavio hapšenje “velikih riba”.

“Ja nemam pravo spekulisati”, rekao je Moore.

O čemu priča s Dodikom, s obzirom da je jedini američki diplomata koji se sastaje s predsjednikom RS.

“Ja ovdje nisam u svojstvu američkog diplomate, već u misiji OSCE-a. Razgovaramo o raznim temama, kao što je obrazovanje jer imamo bojkot nastave u nekim školama. Tražimo konkretna rješenja i to je samo jedan primjer”, kazao je Moore.