Most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, nazvan “Bratoljub”

BiH

MILORAD DODIK, ALEKSANDAR VUCIC

Most preko Drine između Ljubovije u Srbiji i Bratunca u Bosni i Hercegovini, koji od danas nosi naziv “Bratoljub”, biće završen do 1. studenog, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevine Zorana Mihajlović.

Mihajlović je obišla radove na izgradnji mosta u Ljuboviji zajedno s potpredsjednicom Vlade Republike Srpske i ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenkom Golić i ministrom prometa i veza RS Neđom Trninićem, javio je Tanjug.

“Most se zove Bratunac-Ljubovija, dakle Bratoljub, ali ne samo to, Bratoljub znači ljubav između Republike Srpske i Ljubovije”, rekla je Mihajlović novinarima, dodajući da su sami građani dali mostu to ime.

Mihajlović je rekla da nikada nije bila intenzivnija suradnja između Srbije i Srpske kao u prethodne dvije godine.

“Vlada Srbije Aleksandra Vučića i Vlada RS-a Milorada Dodika vlade su koje i konkretno rade na provođenju sporazuma o paralelnim vezama Srbije i RS. Prije dosta godina potpisan je sporazum o paralelnim vezama, koji je potpisao tadašnji predsjednik Boris Tadić, ali do prije dvije godine vrlo malo se radilo na njegovoj realizaciji, što mogu potvrditi građani Srbije i Srpske”, naglasila je srbijanska ministrica.

Dodala je da dinamika radova teče po planu bez obzira na nedavne poplave.

“Most će biti završen do 1. studenog, a slijede radovi na pristupnim cestama i puštanje u rad graničnog prijelaza”, kazala je Mihajlović.

Ukupna vrijednost izgradnje mosta, pristupnih prometnica i zajedničkog prijelaza je 13 milijuna eura.

Srbija financira gradnju mosta i pristupnu cestu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu prometnicu i zajednički granični prijelaz.

Radovi su počeli 20. listopada 2015. i rok za završetak radova na cijelom projektu je 19. rujna 2017.

Most će biti dug 227 metara i imat će biciklističku i pješačku stazu.

Na sastanku predstavnika Republike Srpske i Republike Srbije pokrenuto je i pitanje nacionalnog parka Drina koji se prostire na području općina Srebrenica i Bratunac.

“Zajedno s nacionalnim parkovima u Srbiji objedinili bismo nacionalne parkove i stavili pod zaštitu Unesca”, kazala je ministrica Golić.

Dodala je da je bilo riječi i o suradnji u oblasti zdravstva i da žitelji Bratunca koriste usluge Centra za hemodijalizu u Ljuboviji.

Ministar Trninić je kazao da su u oblasti transporta pokrenuti mnogi zajednički projekti.