Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar danas: Zarobljena glasačka kutija na Starom mostu (FOTO)

BiH

mostar-6
Foto: A. Marić

Građani Mostara danas su simboličnoglasali na ulicama i trgovima. Ponuđeni glasački listići sadržili su pitanja o budućnosti i trenutnoj situaciji u gradu, a na njih su odgovarali listom mladi od kojih većina do danas nisu imali priliku glasati na lokalnim izborima. Simbolične izbore u Mostaru organizovali su Agencija lokalne demokratije, Vijeće mladih Mostara, OKC Abrašević, Mreža Naše društvo i Udruženje mladih psihologa.

Glasnogovornica Vijeća mladih grada Mostara Tajma Tiro kazala je kako je ideja bila upitati građane šta ustvari misle o svom gradu danas.

“Akcija protiče u najboljem redu, a raduje činjenica da su građani prepoznali njenu važnost“, kazala je.

mostar-1

“Izborni prces“ pratio je neumorni borac za mlade i Mostar Muharem Hindić- Mušica koji je u poručio:

“Ovo nisu građanski već stranački izbori. Ako se u gradu kakav je Mostar ne može glasati, onda je o svemu suvišno govoriti. Samo rušenje vlasti donijet će boljitak narodu. Mladi cijelog svijeta imaju mogućnost birati, dok naši mladi nemaju!“.

mostar-2

Pedesetak metara dalje bez stranačkih obilježja s glasačkom kutijom i drugačijim upitnikom stajali su članovi mostarskog SDP-a. I oni su imali želju skrenuti pažnju na bezizlaznu situaciju u kojoj se danas nalazi grad.

mostar-5

“Brojni su građani koji danas imaju gotovo 30 godina, a koji dosad nisu imali mogućnost birati svoje predstavnike. Grad Mostar i situacija u kojoj se on danas nalazi najveći je poraz države Bosne i Hercegovine i sramota veća od Sebije Izetbegović“, rekao je predsjednik KO SDP-a HNK-a Zoran Mikulić.

mostar-4

Na Starom mostu pored brojnih turista koji su obilazili Mostar stajala je istalacija Prve mostarske partije. Simbolična glasačka kutija s dnom koji je moguće ponjerati obavijena bodljikavom žicom oslikala je vjerno situaciju u jedinom gradu na svijetu koji nema lokalne izbore.