Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor

Mostar dobio 35.000 eura grant sredstava kojima će provesti preporuke građana

mostar grant eu (1)

Ova grant sredstva osiguravaju da će se te preporuke stvarno vidjeti na terenu

Potpisivanjem Ugovora s predstavnicima Vijeća Europe, Gradu Mostaru dodijeljena su grant sredstva u iznosu od 35 tisuća eura, od ukupno 80 tisuća eura s kojim će ovaj grad biti podržan za provedbu preporuka sa sjednice Skupštine građana Mostara.

Ugovor su u petak u Mostaru potpisali Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Urumova je u izjavi za medije kazala kako će se sredstvima provesti preporuke građana sa Skupštine građana Mostara održane u srpnju prošle godine.

– Nasumično izabrana grupa građana radila je na pitanjima održavanja zajedničkih javnih prostora u gradu i održavanju čistoće grada. Oni su na osnovu svoga rada uputili preporuke koje su se uvrstile u Akcijski plan, a kojega je Gradsko vijeća kasnije usvojilo. Mi sada želimo ispuniti očekivanja građana – istaknula je ona.

Mostarski gradonačelnik dodao je kako su teme građana uglavnom bile komunalne, navodeći da su izvjesne aktivnosti već učinjene.

– Ova grant sredstva osiguravaju da će se te preporuke stvarno vidjeti na terenu. Smatram da je ovo fantastična priča koju će Grad Mostar sigurno nastaviti podržavati i dalje – istaknuo je Kordić uputivši zahvalu šefici ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

Novac će biti utrošen za nabavku i postavljenje kanti za otpad na određenim javnim površinama, ali i hortikulturno uređenje školskih dvorišta dvije osnovne škole, objasnio je Bojan Spasojević, viši stručni suradnik za zelene površine Grada Mostara.

– Riječ je o osnovnim školama Ilija Jakovljević i Mustafa Ejubović – Šejh Jujo koje u svome okruženju nemaju adekvatno zelenilo. Radit ćemo kompletnu rekonstrukciju zelenih površina – ustvrdio je on.

Dalje je objasnio kako Osnovna škola Ilije Jakovljevića ima najveći stupanj zagrijavanja što se moralo sanirati planskom sadnjom zelenila, navodeći kako je plan napraviti barijerni nasad koji ima funkciju vjetrozaštitnog pojasa.

– Cijeli taj kvart ima manjak zelenila, tako da ćemo uraditi rekonstrukciju postojećeg i ugradnju novog zelenila. Slično je i s površinama u Osnovnoj školi Mustafa Ejubović – Šejh Jujo gdje imamo problem i sa samim zemljištem, ekpozicijom, izloženosti suncu i nedostatkom visoke vegetacije – ocijenio je Spasojević.

Smatra kako su ova područja u Mostaru najpogođenija negativnim klimatskim utjecajima, ali i odsustvom zelenila, a cilj je napraviti i vodonatopne sustave.

Potpisnici Ugovora zaključili su kako će sve navedene aktivnosti doprinijeti jačanju kapaciteta grada, njegove otvorenosti, sudjelovanju građana u procesu donošenja odluka te povećanju povjerenja između građana Mostara i gradske vlasti.

Inače, dodjela ovih sredstava realizira se u okviru projekta Vijeća Europe “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2022. – 2025.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete lokalne demokracije i stvaranje mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i u Bosni i Hercegovini.