Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar uskoro dobija dvoranu kapaciteta 6.000 sjedećih mjesta

mostar_dvorana_
FOTO A. Marić / Fokus.ba

Gradska sportska dvorana u Mostaru koja će vjerovatno nositi naziv Štreka, čija izgradnja je započela još prije 33 godine i nikad nije dovedena do kraja, trebala bi zaživjeti u godinama koje dolaze.

Dvoranu je prilikom današnje posjete gradilištu, gradonačelnik Ljubo Bešlić nazvao važnim mjestom za grad, iskazavši zahvalnost strpljivim sportistima i članovima Vijeća mladih koji, kako je rekao, guraju projekat, odnosno kantonalnoj Vladi koja je pomogla da proces otkoči obzirom na nepostojanje Gradskog vijeća u Mostaru.

– Danas 2017. nismo ni blizu otvorenja dvorane, iako je nekad davno bilo planirano da ona svoja vrata otvori 1984. U ovaj objekat dosad je uloženo oko 8,5 miliona KM, dok se njegova vrijednost procjenjuje na oko 22,5 do 25 miliona maraka. Razliku ćemo osigurati zahvaljujući Razvojnoj banci Vijeća Evrope. Ovo je projekat za bolju budućnost Mostara i zbog toga sam iznimno sretan i zadovoljan. Nadam se da ćemo uskoro moći saopćiti građanima da će projekat biti završen u narednih nekoliko godina, rekao je Bešlić.

Ispod objekta je planirana garaža sa sedam stotina parking mjesta koja su u centru grada danas neophodna, što će, prema Bešlićevom mišljenju značajno doprinijeti održivosti projekta. Objekat će se graditi po novim standardima, pa je krovna konstrukcija primjerice dizajnirana tako da se električna
energija koristi s krova.

Kapacitet dvorane će biti za 6.000 sjedećih mjesta za košarkaške, odnosno 4000 do 4500 sjedećih mjesta za rukometne utakmice.

Premijer Nevenko Herceg sa zadovljstvom je konstatovao da je Vlada preuzela odgovornost da se projekat dovede do kraja, kazavši i kako nije normalno da stotine klubova koji su itekako uspješni, danas nemaju uvjete za normalan rad.

Predsjedavajući Parlamentarne skupštine FBiH i predsjednik KO SDA HNK Edin Mušić rekao je da će projekat zaživjeti uz pomoć svih nivoa vlasti, kazavši da je upravo on spona sa federalnim nivoom.