Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski HDZ pozvao bošnjačke stranke da osude neustavno djelovanje Mektića

BiH

migranti salakovac

Mostarski odbor HDZ-a smatra da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić bez zakonskog osnova smjestio veliki broj ilegalnih migranata u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara, te je pozvao bošnjačke stranke i nadležne institucije da osude nezakonito i neustavno djelovanje.

Iz ovog odbora ističu da je komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilija Lasić imao zakonsko pravo da juče na Ivan-sedlu zaustavi konvoj sa migrantima, jer se odluka Savjeta ministara odnosila na smještaj tražilaca azila u Salakovac, a ne ilegalnih migranata.

“Pozivamo bošnjačke političke stranke i nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, javne pokliče na blokiranje grada barikadama i nasilje prema MUP-u na području Mostara, te veoma prizemno, licemjerno iskorištavanje sudbina migranta”, istaknuto je u saopštenju.

Mostarski HDZ napominje da su u Salakovac stigli migranti koji su mjesecima bili po parkovima u Sarajevu, te pritom nisu izrazili želju da traže za azil, a da onima koji su imali takve namjere Mektić nije omogućio da u zakonskom roku podnesu zahtjev u Sarajevu.

“Ministar Mektić je omogućio da u Izbjeglički centar Salakovac koji je otvorenog tipa dođu stranci bez dokumenata, bez ikakvog statusa i kojima nije u skladu sa Zakonom o strancima ograničeno kretanje”, navodi se u saopštenju.

Mostarski HDZ pita Mektića ko će biti nadležan za ilegalne imigrante kada izađu iz centra, kada im bude potrebna ljekarska pomoć, te hoće li u tada biti nadležan nivo BiH, grada ili kantona.

Ovaj odbor je ocijenio da su posljednja događanja u vezi sa migrantskom krizom u BiH pokazala nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu, ali i da su demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH.

“Potvrđen je paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlaštenja s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog bezbjednosnog stanja”, zaključili su u mostarskom HDZ-u.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su na Ivan-sedlu zaustavili konvoj od pet autobusa sa 270 migranata, koji su krenuli iz Sarajeva u Izbjeglički centar u Salakovcu. Poslije višečasovnog čekanja oni su propušteni prema Mostaru.

Komesar kantonalnog MUP-a Ilija Lasić saslušan je juče u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH u Mostaru u vezi sa okolnostima blokade ulaska migranata u Hercegovačko-neretvanski kanton.