Salem ef. Dedović

Mostarski muftija: Bajramski ibadeti uče nas ljubavi i punini života i vjere

FNA_125002

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović

Bajram namaz u Mostaru klanjan je jutros u 39 džamija i mesdžida, a središnja manifestacija, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, održana je na nogometnom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. U hutbi je govorio o bitnosti spoznajnih suočenja s posljedicama izazvanim koronavirusom u svijetu, posebno Bosni i Hercegovini. Ukazao je na islamska načela odgovornosti, zdravorazumskog promišljanja i na nužnost traganja za znanstvenim rješenjima u svim kušnjama s kojima se suočava čovječanstvo.

“Nerazumno je da se vrši stigmatizacija pozitivnih na koronavirus, ali je isto tako nerazumno da pozitivne osobe na virus ne otkrivaju svoje kontakte. Proteklih mjeseci u eteru je bilo puno teorija ni znanstveno, a niti zdravorazumski utemeljenih, koje su banalizirale opasnost od ovog virusa, što je u nekim situacijama i sredinama dovelo do kobnih posljedica po zdravlje i živote ljudi”, rekao je muftija.

Utjecaj pandemije na ekonomsku moć društva prokomentirao je kur'anskim kazivanjem o Jusufu a.s. i sedam sušnih nerodnih godina.

“Ova nas kriza tjera da se okrenemo onome što možemo uraditi u vlastitoj zemlji s resursima koje nam je dragi Bog dao na raspolaganje. Ne treba nam pesimizam, teorije i priče kako se ne može, trebaju nam vrijedne ruke, volja, odlučnost i poduzetan duh koji će nas pokrenuti da radimo, privređujemo i investiramo u resurse ove zemlje. Tu ima puno neiskorištenih potencijala i mogućnosti”, kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je na islamski metodološki pristup gradiranja životnih vrijednosti, zahvalnost uzvišenom Allahu, iskreni nijet, svjesno i savjesno činjenje, a potom i činjenje dova.

“Nama je živjeti islam i njegove vrijednosti u svakom vremenu i u svim okolnostima; i u radosti, i u komforu i izobilju, i u punom zdravlju, kao i u stanju kušnje prirodnih nevolja, neimaštine, bolesti, tuge”, dodao je muftija, a potom pozvao je vjernike na investiranje u domaću proizvodnju, afirmaciju i očuvanje prirodno-historijskog nasljeđa.

U drugom dijelu hutbe osvrnuo se na ambijent i okolnosti pred predstojeće izbore u Gradu Mostaru.

“Ovi izbori jesu prekretnica da se Mostar konačno pokrene i uredi kao grad civilizacijskih standarda i europskih vrijednosti s poštivanjem prava svih njegovih naroda i građana, bez ikakve diskriminacije ili straha od dominacije. Takav Mostar kojemu težimo i u koji čvrsto vjerujemo da je moguć, traži pamet, mudrost i volju onih koji će stati pred biračko tijelo naroda i tražiti njegovo povjerenje, da se okupe oko jednog jedinstvenog cilja i interesa, koji nije uskostranački. Ideja Mostara mora nadilaziti pojedince, stranke i politike. Mi želimo perspektivni i prosperitetni Mostar”, istakao je muftija.

Buduća uprava Grada Mostara, kako je naglasio, treba razvijati cijeli Grad, jačati međunacionalnu koheziju i međukulturnu suradnju, davati podršku međureligijskom dijalogu u prijateljskoj atmosferi upoznavanja i poštovanja, a ne u atmosferi nekulture i napetosti.

“Fragmentiran i usitnjen politički kapacitet ne vodi Mostar u budućnost. Podjele vode samo sitnom interesu, a upropaštavaju generacijsku priliku da ova sredina krene naprijed i kao takva bude primjer i ostatku države”, upozorio je muftija Dedović.

Tumačeći propise hadža i kurbana muftija je u bajramskoj hutbi apostrofirao kako je krajnji smisao ovih obreda zahvalnost, međusobna ljubav i solidarnosti preko čega se dostiže Božija milost i blizina.

“Put u Božiju milost i blizinu ostvaruje se preko milosti i bliskosti s Njegovim stvorenjima. Klanjem kurbana i dijeljenjem kurbanskog mesa dostižemo stepen (takvaluka) bogobojaznosti. Tim činom potvrđujemo da smo spremni žrtvovati dio svoga dunjaluka, u ime Allaha, za našu vječnost. Taj čin nas mijenja i popravlja, potvrđuje naše požrtvovanje, ljubav, istrajnost, vjernost, puninu i smisao života i vjere”, kazao je muftija.

Na kraju hutbe pozvao je vjernike da vode računa o svom zdravlju i zdravlja drugih, da se pridržavaju propisanih mjera zaštite i opreza, da ostanu posvećeni izgradnji čvršćih unutar-porodičnih veza, pažnje i razumijevanja.