BiH

Mostarski muftija Salem ef. Dedović: Pravda, istina, strpljenje i istrajavanje ključ su uspjeha

17/07/2015

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva mostarskog održana je u Sportsko-rekretivnom centru “Midhat Hujdur Hujke” u Mostaru. Bajram-namaz na malonogometnom stadionu je klanjalo preko hiljadu vjernika. Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović, javlja Anadolu Agency (AA).

U hutbi je govorio o duhovnim koristima koje postižu postači tokom mjeseca ramazana, ali i podsjetio da se postignute vrijednosti trebaju jasnije reflektirati u sferi društvenog djelovanja.

„Naša je obaveza da vrijednostima vremena koje živimo uvijek pristupamo savjesno i odgovorno; da ga bolje planiramo, da se bolje u njemu organizujemo, da ga koristimo za lično uzdizanje i usavršavanje, da ga posvetimo dragim osobama iz našeg okruženja“, kazao je muftija Dedović. Preporučujući pravdu i istinu, strpljenje i istrajavanje, poručio je kako svako mora biti svjestan svoje uloge i odgovornosti u zajednici.

„Ove četiri vrijednosti su obavezujući putokazi za sve, bez obzira na kojim su položajima i kakav im je društveni status“, kazao je muftija.

Muftija je u današnjoj bajramskoj hutbi podsjetio da put vjernika treba biti put znanja, spoznaje i osiguravanja što kvalitetnijih uvjeta odgoja budućih generacija. Odgovornost za to, naglasio je, leži na strukturama vlasti da budu posvećene stvaranju ambijenta u kojem će mlada generacija moći izraziti svoje kreativne sposobnosti i osposobiti se znanjima i vještinama koje im trebaju za život.

mostar-bajram

„Naš pravac je i čuvanje stoljećima utemeljenog, vjerodostojnog tumačenja islama i razvijanje institucionalnog čuvanja vjere, obreda, običaja i općenito tradicije tumačenja i življenja islama u skladu sa vremenom i prostorom. Ta tradicija je ovdje utemeljena, priznata i prepoznata kao sasvim adaptirana na savremene tokove življenja i međuvjerskog razumijevanja. Stoga čvrsto ustrajmo na tom putu njenog čuvanja, praktikovanja i življenja“, rekao je pored ostalog u svojoj bajramskoj hutbi mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Na kraju je pozvao okupljene vjernike da pokažu trijumf vjerničke duše na djelu, da jednako međusobno podijele zajedničku veliku bajramsku radost kao što će sutra podijeliti i odgovornosti i obaveze.

„Sreća je upravo u dijeljenju s drugima i sreća je u malim stvarima što život čine i ispunjavaju ga. Ne budimo nemarni. Rasporedimo terete, svi treba da učestvujemo i preuzimamo zadatke i obaveze, onda će svima biti lakše“, poručio je muftija.

Bajram-namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjan je u 41 džamiji i mesdžidu. Drugi dan

Bajrama u takvimu Rijaseta iz u BiH obilježava se kao Dan šehida. Hatma dova svim šehidima Bosne i Hercegovine biće poklonjena u 10 sati na Centralnim mostarskim šehutlucima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.